Huawei staat voor existentiële crisis na Amerikaanse handelsaanval

Huawei noemde de handelsbarrières die de Amerikaanse overheid vorige week opwierp ‘arbitrair en verderfelijk’. De Chinese telecomgigant beweert dat zijn voortbestaan bedreigd wordt door de nieuwe beperkingen. 

Vorige week kondigde de regering Trump dat het de Huawei-ban van vorig jaar aanzienlijk zal verstrengen. Het Chinese bedrijf, of diens dochterondernemingen, zullen geen computerchips meer kunnen kopen die gemaakt zijn met, of ontworpen door Amerikaanse infrastructuur. Als een bedrijf computerchips wil ontwerpen op maat van Huawei, moet het daarvoor een aanvraag indienen bij de Amerikaanse overheid. Die zal zo goed als zeker geweigerd worden. 

Zware klap

Waar de vorige Huawei-ban voornamelijk een politiek symbool was, en makkelijk te omzeilen, kan deze beslissing Huawei echt pijn doen. Amerikaanse machines of software worden door het gros van de chipmakers wereldwijd gebruikt. Volgens analisten van investeringsbank Credit Suisse is het zo goed als onmogelijk om nog een chipmaker te vinden die voor Huawei kan werken.

Momenteel maken het Taiwanese bedrijf TSMC, de grootste chipproducent ter wereld, en diens Chinese concurrent SMIC, het merendeel van de microchips die in Huawei-smartphones belanden. 

Op dezelfde dag dat de VS Huawei’s toeleveringsketen met een pennentrek fundamenteel saboteerde, kondigde TSMC de bouw van een gigafabriek aan in de staat Arizona. We kunnen er dus vanuit gaan dat zij de kant van de Amerikanen gaan kiezen. Of SMIC, het Chinese bedrijf dat zich onlangs verzekerde van 2 miljard euro aan staatssteun van de Communistische Partij, de nieuwe handelsregels van de VS zal respecteren is minder duidelijk. 

Maar dan zou SMIC dus ook op de Amerikaanse zwarte lijst belanden, wat de Chinese ambities om chipindustrie uit te breiden in de kiem zou smoren. 

Bouw 5G-infrastructuur in het gedrang

Nog een groter probleem ontstaat voor die andere activiteit van Huawei: mobiele netwerkinfrastructuur bouwen voor overheden wereldwijd. Daarvoor zijn zeer toepassingsgerichte, specifieke elektronische chips nodig, waarvoor niet zomaar een alternatieve producent kan gevonden worden. 

Huawei heeft waarschijnlijk nog voldoende voorraad om de huidige 5G-orders in China zelf op te leveren. Maar daarbuiten ziet de toekomst van hun netwerkafdeling er niet rooskleurig uit.

Het is duidelijk dat deze beslissing de toeleveringsketens van een hele sector kan beïnvloeden.Of zoals Geoff Blaber, een analist bij CCS Insight, het gerenommeerde technologisch onderzoeksinstituut het in Financial Times zegt: ‘De kans bestaat dat dit niet uitdraait als een zoveelste handelsdispuut tussen de VS en China. Dit kan leiden tot een technologische koude oorlog.’

Meer