Huawei mag meewerken aan Brits 5G-netwerk ondanks Amerikaanse tegenstand

Huawei mag een beperkt deel van de 5G-infrastructuur in Groot-Brittanië uitbouwen. Daarmee gaat Brits premier Johnson in tegen Amerikaans president Trump, die Europese landen zover wou krijgen om de Chinese telecomreus te bannen uit Westerse netwerken, vanwege ‘nationale veiligheidsoverwegingen.’

De kogel is door de kerk. In een persbericht op dinsdag kondigde de Britse regering aan dat Huawei bepaalde onderdelen, zoals antennes en basisstations, van de nieuwe generatie mobiele netwerken in het Verenigd Koninkrijk mag bouwen.

In hetzelfde bericht werd gezegd dat ‘leveranciers met een hoog risico’, doelend op Huawei, worden geen kernelementen van het nieuwe 5G-netwerk mogen ontwikkelen. Ook van de niet-gevoelige installatie mogen ze maximum 35 procent leveren. Nucleaire sites en militaire basissen zullen volledig ontoegankelijk zijn voor het Chinese bedrijf.

Zwarte lijst

De Amerikanen hadden druk uitgeoefend om Huawei volledig te bannen. Over de plas staat Huawei namelijk op een zwarte lijst, omdat de Chinese overheid landen zou bespioneren via infrastructuur geïnstalleerd door het door de staat gesteunde bedrijf.  Aan de Amerikaanse druk wordt dus niet toegegeven.

Net vandaag raakte al bekend dat ook de Europese Unie geen principieel verbod op samenwerking met Huawei invoert. Elke EU-lidstaat zal voor zichzelf moeten uitmaken op welke leveranciers hij een beroep doet om 5G uit te rollen. De Verenigde Staten, Australië en Japan kozen er uit veiligheidsoverwegingen al voor om niet met Huawei in zee te gaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20