VS blokkeert sommige Chinese producten die gemaakt zijn door dwangarbeid van Oeigoeren

Het Amerikaanse douaneagentschap maakt maandag bekend dat het de invoer van bepaalde goederen uit de Chinese regio Xinjiang blokkeert. De VS beschuldigen Peking ervan de lokale Oeigoerse bevolking te onderwerpen aan ‘illegale, onmenselijke en uitbuitende praktijken van dwangarbeid.’

De regering-Trump klaagt de mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren in Xinjiang al langer aan. Afgelopen zomer kwamen verschillende rapporten naar buiten die moeten aantonen dat China’s onderdrukking van de Oeigoerse moslims en andere minderheden in de provincie voldoet aan de definitie van demografische en culturele genocide van de Verenigde Naties.

‘Concentratiekampen’

De Amerikaanse douanechef Mark Morgan zegt maandag op een persconferentie dat de VS ‘geen illegale, onmenselijke en uitbuitende praktijken tolereert van zijn leveranciers’. Het douaneagentschap heeft de toegang tot de Amerikaanse markt geblokkeerd voor haarproducten, katoen, computeronderdelen en textiel die in bedrijven in de regio zijn vervaardigd. Alle goederen die in het beruchte ‘heropvoedingskamp’ Lop County zijn gemaakt, worden eveneens geweerd van de Amerikaanse markt.

Amerikaanse functionarissen beweren dat het zogeheten educatief centrum in werkelijkheid ‘een concentratiekamp is waar etnische en religieuze minderheden worden misbruikt, en gedwongen te werken in erbarmelijke omstandigheden.’

De Oeigoeren, een moslimminderheid verwant aan de etnische Turken, maken bijna de helft van de bevolking uit in de provincie Xinjiang. Volgens de Duitse antropoloog en de mensenrechtenorganisatie Chinese Human Right Defenders houden Chinese autoriteiten meer dan een miljoen mensen vast – naast Oeigoeren ook etnische Kazachen en Kirgiziërs – in een uitgebreid netwerk van detentiecentra. Die massale opsluiting kadert volgens de onderzoekers in een gedwongen assimilatiecampagne.

‘Acties tegen moslimextremisme’

Peking ontkent de beschuldigingen van misbruik en mishandeling van de Oeigoeren door buitenlandse overheden en internationale organisaties. Chinese autoriteiten verdedigen de acties tegen de Oeigoeren als een campagne tegen moslimextremisme. De kampen zijn volgens hen voor ‘Chinese taal- en gedragstraining’.

Washington legde eerder al gerichte sancties op aan lokale politici en bedrijven uit Xinjiang. Nu gaat het dus een stap verder.

De Europese Unie op haar beurt roept China maandag op om internationale waarnemers toe te laten in de kampen.

Meer