Singapore registreert recordinstroom aan buitenlands geld

In Singapore hebben de banken tijdens de maand april een recordbedrag aan buitenlandse activa zien instromen. Dat fenomeen kan ongetwijfeld worden toegeschreven aan de coronacrisis, die wereldwijde economie onder druk heeft gezet. Dat schrijft het persbureau Reuters.

De Aziatische stadstaat zegt daarbij ook in toenemende mate transfers vanuit Hongkong te kunnen opmerken. De instroom is gelinkt aan zowel particulieren als bedrijven die buiten Singapore resideren.

Troeven

‘Singapore kan zich al geruime tijd op een toenemende instroom buitenlands geld verheugen,’ schrijft Reuters. ‘Tijdens regionale crisissen was de stadsstaat altijd al een aantrekkingspool voor buitenlands kapitaal. Singapore kan daarbij zijn politieke stabiliteit en hoge kredietwaardigheid als troeven uitspelen.’

‘Die status is nog versterkt door de politieke onzekerheid en de sociale onrust in Hongkong, het andere grote financiële centrum van de Aziatische regio.’

In april vertoonden de rekeningen van buitenlandse partijen in Singapore een bedrag van 62,14 miljard Singaporese dollar. Dat komt overeen met 39,21 miljard euro. Daarmee bereikten die rekeningen een nieuw recordniveau.

Tegenover de maand april van vorig jaar was er sprake van een stijging met 44 procent. De accounts lieten daarmee bovendien voor de vierde maand op rij een stijging optekenen.

‘Sinds midden vorig jaar is er in de toevloed van geld uit het buitenland naar Singaporese bankrekeningen een duidelijke groei merkbaar,’ zegt de Monetary Authority of Singapore. ‘Die instroom blijkt uit verschillende regio’s, waaronder Hongkong, afkomstig.’

Veilig

Het voorbije jaar kon, in één enkele maand, een constante toename worden geregistreerd. De financiële autoriteit wijst er daarbij op dat die periode door verschillende crisissen is gekenmerkt.

In eerste instantie was er het groeiende handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten, nog verergerd door de escalerende politieke onrust in Hongkong. Daar bovenop kwam tenslotte ook nog de wereldwijde coronapandemie.

‘In dergelijke omstandigheden wordt Singapore als een veilige haven beschouwd,’ benadrukt Andrea Choong, analist bij CGS-CIMB Securities. ‘Men mag dan ook verwachten dat de instroom verder zal blijven aanhouden zolang de onzekerheden en conflicten aanhouden.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20