Ook Singapore bezwijkt aan pandemie: lichtend voorbeeld onder lockdown

Ook Singapore voert strenge maatregelen in na de sterkste dagelijkse stijging in besmette gevallen sinds het begin van de pandemie.

Toen de rest van de wereld haar deuren sloot, bleef Singapore open for business. De afgemeten maar doeltreffende aanpak om covid-19 onder controle te houden, kreeg applaus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Winkels, restaurants en scholen konden gewoon openblijven. Tot nu: Een plotse piek in het aantal besmette gevallen, bijna allemaal lokale infecties, dwingt de overheid om de losse teugels strak aan te spannen. 

Ook in de rijke Aziatische stadstaat werden deze week drastische maatregelen ingevoerd die men elders al langer ziet: Op 7 april moesten alle niet-essentiële bedrijven hun deuren sluiten. Inwoners van de voormalige Britse handelskolonie mogen enkel hun huis verlaten om voedsel te slaan en medicijnen te kopen, of om te bewegen. O ja, en kappers mogen er voorlopig ook openblijven. 

De autoritaire Singaporese overheid kondigde aan dat de maatregelen minstens een maand geldig zullen blijven. Wie de nieuwe wet overtreedt die publieke én private bijeenkomsten verbiedt, riskeert een boete van minstens 6.500 euro of een gevangenisstraf van 6 maand. Singapore werd wereldwijd gezien als een voorbeeld in de aanpak van de pandemie, maar is nu ook in dezelfde bevreemdende situatie belandt als de rest van de wereld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20