‘Tweede golf’ treft Azië: zijn we op weg naar een lockdown van 4 weken per kwartaal?

Een al langer aangekondigde eventuele ‘tweede golf’ steekt de kop op in Azië. Terwijl Japan maandagochtend de noodtoestand heeft afgekondigd, kondigt Singapore een gedeeltelijke lockdown van 30 dagen aan. Vooral dat laatste is verontrustend omdat de Aziatische stadstaat tot nog toe model stond voor de bestrijding van de epidemie. In China tenslotte melden de autoriteiten een toename van het aantal asymptomatische gevallen (mensen die het virus hebben zonder ziek te zijn, maar daardoor wel anderen kunnen besmetten). In de Chinese stad Wuhan – waar de uitbraak van het coronavirus begon – is in 45 woonwijken die ‘virusvrij’ waren verklaard, dat statuut nu opnieuw ingetrokken.

Wuhan wilde op woensdag 8 april een einde maken aan de meer dan 2 maanden durende quarantaine. Treinen zouden opnieuw gaan rijden en ook de internationale luchthaven zou worden heropend. 11 miljoen mensen kunnen zich dan opnieuw bij de Chinese beroepsbevolking voegen. Of dat nog mogelijk is, blijft voorlopig onduidelijk.

Het Internationaal Monetair Fonds had eerder op de dag in een blogpost nog over ‘beperkte maar bemoedigende tekenen van herstel in China’ gesproken, maar zei dat een heropleving van de pandemie in China en elders niet kan worden uitgesloten.

Foto -The Yomiuri Shimbun via AP Images

Japan 

Wat al langer werd verwacht is maandag ook door de Japanse premier Abe aangekondigd. Vanaf dinsdag geldt in Tokio en de omliggende prefecturen Chiba, Saitama en Kanagawa en de steden Osaka, Hyogo en Fukuoka de nationale noodtoestand. Deze zeven jurisdicties hebben samen een bevolking van 55,9 miljoen inwoners – goed voor ongeveer één op de twee Japanse inwoners. De overheid zou plannen hebben gehad om een sluiting voor zes maanden aan te kondigen, maar houdt het voorlopig maar op 30 dagen. De maatregel komt er nadat het aantal bevestigde gevallen van coronavirus enkel in Tokio al de voorbije week was verdubbeld.

Singapore

In Singapore werd een ‘lockdown’ van 30 dagen afgekondigd, al is die minder streng dan wat in Europa geldt. Markten, supermarkten, banken, apotheken, kappers, overheidsgebouwen, en openbaar vervoer blijven gewoon open. Ook parken blijven open, maar bezoekers moeten ‘social distancing’ respecteren. Scholen gaan wel op slot, maar de overheid zal voor thuisonderwijs zorgen.

Verder zijn bijna 20.000 gastarbeiders voor 2 weken in quarantaine geplaatst nadat een toenemend aantal infecties werd vastgesteld in hun slaapplekken. Veel werknemers uit minder welvarende landen – met name delen van Zuid-Azië – komen naar Singapore om te werken in de bouw. De autoriteiten meldden op zondag 120 nieuwe virusgevallen. Het ging om de grootste toename in één dag, waarvan de meeste in die slaapcomplexen was geregistreerd.

EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI

Europa

Volgens verschillende experts zijn lockdowns ook in Europa slechts een tijdelijke oplossing. Ze dringen het aantal besmettingen voor bepaalde tijd terug, maar vroeg of laat stijgt het aantal infecties opnieuw.

‘Ik denk dat mensen zich hebben voorgesteld dat dit slechts tijdelijke maatregelen zijn, zoals die in China, om de epidemie volledig te boven te komen en dat alles dan weer normaal zal worden’, zei Ben Cowling, professor epidemiologie aan de Universiteit van Hongkong, eerder deze maand in ons zusterblad Newsweek. ‘Maar ze brengen ons telkens terug bij af. Een mogelijke toekomstige strategie is elke drie maanden een lockdown van drie of vier weken. Maar dat heeft grote economische gevolgen. Of we moeten een middenweg vinden, een aantal duurzame methoden om de pandemie te stoppen. Het zal heel moeilijk worden.’

Uit berekeningen van het Imperial College in Londen blijkt dat er in een tijdsspanne van 18 maanden zich zes van die pieken zouden manifesteren. Daardoor zouden we in totaal een derde van onze tijd thuis opgesloten zitten. Op de grafiek is te zien hoe de regels een zestal keer op 18 maanden voor een periode van 1 maand opnieuw zouden moeten worden verstrengd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20