Inzameling Europese Commissie voor ontwikkeling coronavaccin haalt 7,4 miljard euro op

De inspanningen van regeringsleiders uit de hele wereld om budgetten te verzamelen voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus heeft op minder dan vierentwintig uur een bedrag van 7,4 miljard euro opgehaald. Dat heeft Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie en één van de initiatiefnemers van het project, bekendgemaakt.

Ook België heeft een bijdrage toegezegd. De fabrikanten van geneesmiddelen en een aantal hulporganisaties steunen eveneens het initiatief. De bedoeling was om uiteindelijk 7,5 miljard euro te verzamelen. Dat bedrag zal dan ook wellicht snel worden gehaald. De Verenigde Staten zijn de grote afwezige in de gezamenlijke internationale inspanning.

België

‘De internationale gemeenschap is in haar opzet geslaagd,’ aldus Ursula von der Leyen bij de aankondiging van het resultaat. België maakt 27 miljoen euro vrij voor de ontwikkeling van tests, behandelingen en vaccins tegen het coronavirus. Dat heeft Belgisch premier Sophie Wilmès (MR) bevestigd.

De Europese Commissie draagt een bedrag van 1 miljard euro bij. Eenzelfde bedrag werd aangebracht door Noorwegen. Japan steunt het project met een som van meer dan 760 miljoen euro. Frankrijk en Duitsland hebben beloofd elk een bedrag van 500 miljoen euro te zullen doneren.

Door een wereldwijde samenwerking kan op een snellere ontwikkeling van een vaccin worden gehoopt. Bovendien kan hierdoor ook een grotere garantie worden verkregen dat het vaccin ook in ontwikkelingslanden beschikbaar zal zijn.

Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, gaf aan dankbaar te zijn voor de gedane beloftes, maar anderzijds waarschuwde hij dat er wellicht 40 miljard euro zal moeten verzameld om de volledige wereldbevolking te kunnen bereiken.

De Verenigde Staten nemen aan het project niet deel. Een Amerikaanse regeringswoordvoerder loofde de inspanningen van de Europese Unie als een van de organisatoren van de donorconferentie. Tegelijkertijd bestempelde de woordvoerder de conferentie zelf als een van de vele financieringsinspanningen die momenteel worden geleverd worden.

Een aantal partijen vrezen trouwens dat de Verenigde Staten mogelijk niet geneigd zouden zijn om een binnenlands ontwikkeld vaccin zonder meer met de rest van de wereld te delen.

Meer