Amerikaanse cruiserederij wil begin augustus opnieuw uitvaren

Begin augustus hervat rederij Carnival Cruise Line zijn activiteiten. Dat heeft Carnival Corp, de eigenaar van de rederij, gezegd. In Galveston in de Amerikaanse staat Texas zullen drie cruiseschepen uitvaren. Op datzelfde ogenblik zullen ook vanuit Miami en Port Canaveral in de staat Florida respectievelijk drie en twee schepen vertrekken.

Het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention heeft nochtans gewaarschuwd dat reizen met cruiseschepen het risico op een wereldwijde verspreiding van het coronavirus zouden vergroten. Carnival overkoepelt in totaal negen cruisemaatschappijen, die samen een vloot van 109 schepen hebben.

Bereikbaar

‘Carnival neemt alle mogelijke maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan,’ benadrukt het bedrijf in een mededeling. ‘Daarbij hebben we voor een geleidelijke heropstart van de activiteiten gekozen.’

‘In eerste instantie worden de diensten hernomen op een aantal locaties die voor de meerderheid van onze gasten gemakkelijk met de auto bereikbaar zijn. Alle andere Noord-Amerikaanse en Australische cruises blijven tot eind augustus opgeschort. Die periode zal gebruikt worden voor verder overleg met experts, overheden en andere belanghebbenden.’

Begin maart, toen het virus zich in de cruisewereld snel bleek te verspreiden, had het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken een waarschuwing uitgestuurd. Daarbij was gezegd dat cruises het risico op een verspreiding van het virus zouden verhogen. Later vaardigde het Centers for Disease Control and Prevention een vaarverbod uit. Dat werd nadien tot de laatste week van juli verlengd.

Het Committee on Transportation and Infrastructure van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wees er op dat op de schepen van Carnival meer dan 1.500 reizigers besmet zijn geraakt. Er was ook sprake van tientallen overlijdens.

Ongeduldig

‘Cruiseschepen zijn een bijzonder vruchtbare voedingsbodem voor infectieziekten,’ aldus het Committee. ‘Carnival lijkt echter deze bedreiging voor de volksgezondheid te negeren.’

Reisagenten in Florida getuigen dat een aantal klanten, ondanks de bezorgdheid over de volksgezondheid, al weken ongeduldig wachten om opnieuw te kunnen boeken. Sommigen waarschuwen echter dat nieuwe annulaties wegens het virus nog altijd niet zijn uitgesloten.

Arnold Donald, topman van Carnival, heeft al langer te kennen gegeven de activiteiten opnieuw te willen opstarten. Half maart had hij in een interview al gezegd er zeker van te zijn dat de cruisesector snel weer opnieuw zijn vroegere niveau zou bereiken.

Sinds begin dit jaar heeft het aandeel van Carnival bijna 73 procent van zijn waarde verloren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20