Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 30 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Het Covid-19-paspoort: reddende engel voor toerisme of juridische nachtmerrie?

Logo Business AM
Coronacrisis

30/04/2020 | Pieterjan Neirynck | 3 min leestijd

Verlaten terrassen aan het strand in de Franse badplaats Menton, vlakbij de grens met Italië - Isopix

De Zuid-Europese landen, zoals Spanje en Italië, mogen dan wel zwaar getroffen zijn door het coronavirus, ze hopen nog altijd op een snelle remonte van het toerisme. Daarom zien ze bijvoorbeeld heil in een Covid-19-paspoort, dat toeristen toelaat om te reizen.

Waarover gaat het? Maandag pleitte de Griekse minister van Toerisme voor een snelle uitwerking van toeristische regels. In Griekenland staat toerisme in voor 20 procent van het bruto binnenlands product en een vijfde van alle jobs. Met de zomer in aantocht, moet er een strijdplan klaarliggen, vindt Harry Theoharis. En het best komen die regels er op Europees niveau, gaf de minister nog mee.

Maar? Zoals altijd is het geen sinecure om alle Europese lidstaten op eenzelfde lijn te krijgen. De Zuid-Europese landen kijken nu al met afschuw naar de grenscontroles die momenteel gelden. Ze willen de reisbeperkingen zo snel als mogelijk zien verdwijnen, om hun toeristische sector te redden. Vergeet niet: toerisme vertegenwoordigt 10 procent van het Europese bruto binnenlands product.

Oplossingen? Er circuleren twee pistes om reizen binnen de Europese Unie toch mogelijk te maken.

  • Het Covid-19-paspoort: een document dat geldig zou zijn in alle lidstaten. Op basis van een coronatest bevestigt het document dat de toerist niet besmet is met Covid-19. Daardoor mag hij of zij zich ook vrij bewegen op de bestemming.
  • De corona-corridor: een verbinding inleggen om toeristen vlot ter plaatse te krijgen. Het is een idee van Kroatië, dat graag reizigers uit Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland naar haar badplaatsen, zoals Dubrovnik en Split, wil lokken. Ook Griekenland lijkt ervoor te vinden en ziet de speciaal ingelegde vluchten met toeristen al landen.

En nu? Tegen midden mei moet de Europese Commissie een reeks voorstellen klaarhebben om de toeristische sector te ondersteunen. Dan is er ook meer duidelijkheid over de maatregelen om te reizen.

Eender welke oplossing dreigt echter in een juridisch kluwen te belanden. Zowel het paspoort als de corridor druist immers in tegen het basisprincipe van het vrije verkeer van personen en goederen binnen de Europese Unie.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO