Het Covid-19-paspoort: reddende engel voor toerisme of juridische nachtmerrie?

De Zuid-Europese landen, zoals Spanje en Italië, mogen dan wel zwaar getroffen zijn door het coronavirus, ze hopen nog altijd op een snelle remonte van het toerisme. Daarom zien ze bijvoorbeeld heil in een Covid-19-paspoort, dat toeristen toelaat om te reizen.

Waarover gaat het? Maandag pleitte de Griekse minister van Toerisme voor een snelle uitwerking van toeristische regels. In Griekenland staat toerisme in voor 20 procent van het bruto binnenlands product en een vijfde van alle jobs. Met de zomer in aantocht, moet er een strijdplan klaarliggen, vindt Harry Theoharis. En het best komen die regels er op Europees niveau, gaf de minister nog mee.

Maar? Zoals altijd is het geen sinecure om alle Europese lidstaten op eenzelfde lijn te krijgen. De Zuid-Europese landen kijken nu al met afschuw naar de grenscontroles die momenteel gelden. Ze willen de reisbeperkingen zo snel als mogelijk zien verdwijnen, om hun toeristische sector te redden. Vergeet niet: toerisme vertegenwoordigt 10 procent van het Europese bruto binnenlands product.

Oplossingen? Er circuleren twee pistes om reizen binnen de Europese Unie toch mogelijk te maken.

  • Het Covid-19-paspoort: een document dat geldig zou zijn in alle lidstaten. Op basis van een coronatest bevestigt het document dat de toerist niet besmet is met Covid-19. Daardoor mag hij of zij zich ook vrij bewegen op de bestemming.
  • De corona-corridor: een verbinding inleggen om toeristen vlot ter plaatse te krijgen. Het is een idee van Kroatië, dat graag reizigers uit Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland naar haar badplaatsen, zoals Dubrovnik en Split, wil lokken. Ook Griekenland lijkt ervoor te vinden en ziet de speciaal ingelegde vluchten met toeristen al landen.

En nu? Tegen midden mei moet de Europese Commissie een reeks voorstellen klaarhebben om de toeristische sector te ondersteunen. Dan is er ook meer duidelijkheid over de maatregelen om te reizen.

Eender welke oplossing dreigt echter in een juridisch kluwen te belanden. Zowel het paspoort als de corridor druist immers in tegen het basisprincipe van het vrije verkeer van personen en goederen binnen de Europese Unie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20