VS: ‘Coronavirus komt uit labo in Wuhan’

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, beschikken de VS over ‘immense bewijzen’ dat het coronavirus afkomstig is van een laboratorium in de Chinese stad Wuhan, het epicentrum van de pandemie.

‘Ik kan u zeggen dat er een aanzienlijke hoeveelheid bewijzen zijn dat dit uit dat laboratorium in Wuhan komt’, aldus Pompeo tijdens een interview op de Amerikaanse nieuwszender ABC. Gevraagd naar wat dat bewijsmateriaal dan was, antwoordde Pompeo enkel ‘dat mag ik u niet vertellen’.

Pompeo gaat daarbij verder dan eerdere insinuaties in die richting. Zo vernoemde hij expliciet het Wuhan Institute of Virology als bron van het virus. Een beschuldiging die hij eerder niet zo definitief wilde uitspreken.

Wetenschappers hebben nog niet definitief kunnen bevestigen hoe het virus is ontstaan. De overheersende theorie is contact met besmette dieren, waarbij vooral vleermuizen in het vizier lopen. Maar er werd al meermaals geopperd dat de bron een ongeluk is in het bewuste onderzoeksinstituut, waar bij vleermuizen courant voorkomende coronavirussen worden bestudeerd.

Ook de Amerikaanse president Donald Trump verwees al meermaals naar ‘inlichtingenrapporten’ die zouden wijzen op een laboratorium als bron van de pandemie. Maar ook hij gaf geen details. Tijdens een interview op Fox News suggereerde hij dat China een doofpotoperatie heeft opgezet omdat het zich schaamt. ‘Ik denk dat ze een vreselijke fout hebben gemaakt en het niet willen toegeven’, zegt hij.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20