Directeur laboratorium Wuhan: ‘Onmogelijk dat dit virus van ons afkomstig is’

In een interview met de Chinese staatsmedia ontkent een vicedirecteur van het Wuhan Institute of Virology dat Covid-19 uit zijn onderzoeksinstituut komt. ‘Het is onmogelijk dat dit virus van ons afkomstig is’, zei Yuan Zhiming.

De Amerikaanse media The Washington Post en Fox News citeerden de voorbije week anonieme bronnen die bezorgd waren dat het virus per ongeluk in het laboratorium zou ontstaan zijn. Een vooraanstaande Amerikaanse journalist kon de hand leggen op diplomatieke berichten van de ambassade in China, die waarschuwden voor riskante experimenten met vleermuizen in het Wuhan Instituut voor Virologie.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo liet daarop weten dat de overheid het onderzoeksinstituut ‘in de gaten houdt’. Volgens hem wordt er een ‘volledig onderzoek’ gedaan naar hoe het virus ‘in de wereld is gekomen’.

Zhiming beklemtoont dat geen enkele van zijn medewerkers besmet is met het nieuwe coronavirus. ‘Als mensen die virale studies uitvoeren, weten we duidelijk wat voor onderzoek er wordt uitgevoerd en hoe het instituut omgaat met virussen en stalen. Nogmaals: het is onmogelijk dat dit virus van ons afkomstig is’, zegt hij.

‘Bewuste misleiding’

‘We hebben strikte regelgeving en een gedragscode voor onderzoek’, zegt de vicedirecteur, die begrijpt dat mensen de link leggen. ‘Het instituut en het laboratorium liggen in Wuhan. Mensen kunnen niet anders dan het verband leggen’, zegt hij. Wel hekelt hij de ‘bewuste misleiding’ in de Verenigde Staten. De berichten van de Amerikaanse media zijn ‘zonder bewijs of kennis’, klinkt het.

Chinese wetenschappers stellen nog steeds dat het virus waarschijnlijk van een dier op mensen is overgebracht op een markt waar wilde dieren verkocht worden. Alleen blijven er veel twijfels daarover: de allereerste patiënt had geen connectie met die bewuste markt én er werden daar geen vleermuizen verkocht.

Lees ook: Lessen voor overheden wereldwijd: hoe Taiwan het pandemische monster in bedwang houdt

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20