‘Amerikaanse ambassade waarschuwde voor riskante experimenten met vleermuizen in lab Wuhan’

Twee jaar geleden ontving de Amerikaanse regering waarschuwingen over risicovolle onderzoeken rond coronavirussen in de Chinese stad Wuhan. Dat schrijft de Amerikaanse journalist Josh Rogin in een column voor de krant The Washington Post.

In januari 2018 stuurde de Amerikaanse ambassade in Peking meermaals enkele diplomaten naar een onderzoekslaboratorium in Wuhan, de stad waar het nieuwe coronavirus uitbrak. Wat de ambtenaren daar zagen, in het Wuhan Institute of Virology, vonden ze uiterst zorgwekkend. Ze stuurden prompt twee waarschuwingen naar Washington. Die hadden het over veiligheidskwesties in een specifiek laboratorium.

De journalist kon één van de twee waarschuwingen inkijken. Die maakt melding van experimenten met coronavirussen op vleermuizen. Dat houdt een groot risico op menselijke besmetting én vervolgens het ontstaan van een nieuwe SARS-achtige pandemie in. ‘Er is een ernstig tekort aan goed opgeleide technici en onderzoekers, die nodig zijn om dit laboratorium veilig te doen functioneren’, staat er te lezen.

Veiligheidsrisico

De onderzoeken in het laboratorium waren bedoeld om een nieuwe SARS-uitbraak te vermijden. De journalist ontkracht ook meteen dat het virus doelbewust ontwikkeld werd in het laboratorium. Wel zijn er vragen te stellen bij de werkwijze daar, zegt ook de Chinese hoogleraar Xiao Qiang. ‘Deze diplomatieke telegram vertelt ons dat er al een tijdje bezorgdheden waren over een mogelijke bedreiging van de volksgezondheid, komende uit dit laboratorium’, zegt hij.

In de Verenigde Staten zelf werd er geen gevolg gegeven aan de waarschuwingen. Pas twee maanden geleden, toen de uitbraak van Covid-19 al een feit was, begonnen de documenten opnieuw te circuleren binnen de overheidsdiensten. On the record wil de Amerikaanse overheid echter geen commentaar kwijt over de waarschuwingen.

Informatie-lockdown

Officieel is de uitbraak van het nieuwe coronavirus nog altijd terug te brengen tot de wilde dierenmarkt in Wuhan. Maar volgens een overheidsbron van de journalist is het niet onmogelijk dat de pandemie het resultaat is van een ongelukje in dat bewust laboratorium. ‘Het bewijs dat het een volkomen natuurlijke gebeurtenis was, is indirect. Het bewijst dat het virus afkomstig is uit het laboratorium, is eveneens indirect’, zegt die anonieme ambtenaar.

Er blijven dus veel vragen en twijfels. Chinese experts hebben al aangetoond dat de allereerste patiënt geen enkele connectie had met de bewuste dierenmarkt. Ook waren er op die markt geen vleermuizen – de overbrenger van het virus – te koop. Voorts heeft de Chinese overheid een totale lockdown ingevoerd wat betreft informatie over het ontstaan van het virus. Afgelopen woensdag heeft de Chinese regering nog een controlemechanisme ingevoerd voor wetenschappelijke publicaties die de het over origine van Covid-19 hebben.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20