Trump rekent op coronavaccin tegen eind 2020

Tijdens een uitzending van Fox News zondag zei de Amerikaanse president Donald Trump dat hij ‘ervan overtuigd is’ dat er tegen het einde van het jaar een vaccin tegen Covid-19 beschikbaar is in de VS. Experten zijn minder optimistisch en manen aan tot voorzichtigheid.

Volgens Trump zijn ‘meerdere’ bedrijven die een vaccin aan het zoeken zijn ‘dicht bij hun doel’. ‘We zijn er erg van overtuigd dat we tegen het einde van het jaar een coronavaccin hebben. We doen al het mogelijke’, voegde hij eraan toe. ‘We doen dingen die nog nooit eerder vertoond zijn. Dit land heeft een vaccin nodig en dat zal er zijn tegen het einde van het jaar.’

Belgische link

Heel wat farmatoppers wereldwijd zijn bezig met de zoektocht naar een vaccin. Die zoektocht gaat in een recordtijd vooruit, maar meerdere onderzoekers waarschuwen dat we nog niet op een punt zijn waarbij er dingen beloofd kunnen worden. ‘Dokters gaan zeggen dat ik hierover moet zwijgen. Maar ik zeg wat ik denk’, zei Trump.

Een van de bedrijven die hij bij naam noemde is Johnson & Johnson. Dat is, in zijn Belgische filiaal bij Janssen Pharmaceutica in Beerse, bezig aan een vaccin en sloot daarvoor een deal met de gezondheidsdienst van de Amerikaanse overheid. Het hoopt op goedkeuring in het begin van 2021.

Overhaaste reactie

Volgens de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations zijn er op dit moment ongeveer 115 coronavaccins in ontwikkeling. Dat is zeker bemoedigend, maar wetenschappers zijn bezorgd voor een overhaaste reactie. Zeker nu er zo snel naar een vaccin gewerkt wordt en de procedures van de Amerikaanse farmawaakhond FDA versneld worden, is er het risico dat de sector te snel gaat.

Gezondheidsexperts schatten dat de ontwikkeling en distributie van een vaccin 12 tot 18 maanden in beslag neemt. De kans dat we dus een vaccin zien in 2021, of zelfs 2022, is eerder klein. Anthony Fauci, topviroloog en adviseur van Trump, zei in maart dat het hele proces ‘minstens een jaar tot anderhalf jaar duurt’.

Ter vergelijking: de vaccins tegen andere coronavirussen, SARS en MERS, duurden 18 maanden om te ontwikkelen. En dan is het goedkeuringsproces nog buiten beschouwing gelaten. Het SARS-vaccin heeft ons 20 maanden gekost, nog voor het op mensen kon getest worden. En het snelste vaccin dat ooit op de markt is geraakt, tegen bof, was er pas na vier jaar.

‘Geweldig 2021’

Om zijn beloftes kracht bij te zetten, maakte Trump meteen van de gelegenheid gebruik om een ‘geweldig 2021’ te voorspellen. Hij verwees naar economische vooruitzichten gebaseerd op ‘de snelst mogelijke versoepeling van de lockdown’.

Hij verdedigde ook zijn beslissingen sinds het begin van de pandemie. ‘Ik denk dat we miljoen levens gered hebben’, klonk het. In april zei hij nog dat hij ‘al van in het begin wist dat de situatie desastreus kon worden’, maar dat hij geen ‘negatieve persoon’ wou zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20