Hongkongse elite parkeert geld in Singapore

De crisis in Hongkong lijkt nog verre van opgelost en dat zorgt voor kapitaalbewegingen. Steeds meer rijken kiezen voor Singapore als schuilhaven voor hun geld.

Met wekelijkse protesten waar miljoenen mensen op afkomen, is Hongkong bezwaarlijk stabiel te noemen. Ook voor de hogere klasse in de stadstaat blijkt het moeilijk in te schatten wanneer de situatie zal kalmeren. Daarom verhuizen veel rijken hun geld naar buitenlandse banken en naar Singapore.

De Financial Times (FT) weet dat de Europese banken met een filiaal in Hongkong successen boeken. De laatste maanden stijgt het aantal rekeningen in Chinese HSBC-, UBS- en Credit Suisse-banken pijlsnel. Een groot deel van die nieuwe klanten is afkomstig uit Hongkong.

Verdrievoudigd

Hetzelfde geluid komt uit de stadstaat Singapore, waar de laatste 3 maanden een vergelijkbare evolutie aan de gang is. Volgens FT is het aantal buitenlandse accounts in Singapore tot 5 keer gestegen op 3 maanden tijd.

Normaal openen er in Singapore elke maand een tachtigtal nieuwe, buitenlandse rekeningen. De laatste 3 maanden zijn er per maand meer aanvragen dan vorig jaar in een heel kwartaal.

Economische maatregelen

Carrie Lam, de chief executive, of leider van Hongkong, is gedwongen om enkele toegevingen te doen. De kapitaalsvlucht is niet alleen slecht voor het imago van Hongkong, de stad zou zo zijn kroon als belangrijkste Aziatische financiële hub kunnen kwijtraken.

Daarom kondigde Lam enkele economische maatregelen aan die de crisis in de kiem moeten smoren. De bouw van 10.000 nieuwe appartementen gaat binnenkort van start. Die moeten dienen voor wie het moeilijk heeft.

Lam staat echter vooral onder druk door de manifestaties die in Hongkong blijven doorgaan. De tegenstanders van Lam vragen haar afzetting, algemeen stemrecht en willen een halt toeroepen aan een uitleveringsovereenkomst met China.

Meer