Mooie liedjes duren niet lang: China blokkeert beveiligde app Signal

De instant messenger app Signal was in China een geliefkoosd instrument van westerlingen, journalisten en vooral kritische Chinezen. Sinds dinsdag is de app in het land niet meer beschikbaar.

Een met encryptie beveiligde messenger app waarop gebruikers zonder controle berichten kunnen versturen… in China? Dat omschreef Signal in China, althans voor enige tijd. De Chinese en westerse gebruikers van Signal in China wisten eigenlijk al lang dat dit mooie liedje niet lang zou duren. Dinsdag werd de app in het land geblokkeerd nadat de dag ervoor de website van Signal gecensureerd werd. Dat laatste weten we door de website Greatfire.org, die de ‘grote Chinese internetmuur’ in de gaten houdt.

De app blijft beschikbaar om te downloaden, maar werkt enkel via een zogenoemd ‘virtual private network’ (VPN). Dat is een instrument waarmee internetgebruikers hun locatie kunnen beïnvloeden om zo de Chinese beveiligingen te omzeilen en naar geblokkeerde sites te surfen. Sites als Facebook, Twitter en Instagram zijn al jaren geblokkeerd door die beveiligingen en nu mag Signal die twijfelachtige eer ook in ontvangst nemen.

De iOS versie van Signal werd 510.000 keer geïnstalleerd in China. Wereldwijd kent Signal maar liefst 100 miljoen gebruikers over Android en iOS heen.

Een teken van succes

Eigenlijk is het verbod een indicatie van het succes van Signal in China. De app zou zoveel gebruikers hebben verworven dat ze nu door de Chinese regering wordt beschouwd als een bedreiging voor de openbare ruimte. De Communistische Partij wil koste wat kost voorkomen dat buitenlandse media of dissidenten de publieke mening van Chinezen zouden beïnvloeden.

De populariteit van Signal kreeg eind januari dan ook een duwtje in de rug van niemand minder dan Elon Musk. Die vroeg zijn 40 miljoen volgers op Twitter om de messenger app met encryptie te installeren. Die zou namelijk een pak veiliger zijn dan de door Facebook bestuurde Whatsapp.

Signal schoot ook op de app stores in China naar de hoogste regionen van de messenger apps. De absolute koning van de messenger apps blijft wel nog steeds WeChat van Tencent met maar liefst 1,1 miljard gebruikers. WeChat heeft daarmee eigenlijk zo goed als een monopolie als je bedenkt dat China 1,3 miljard inwoners telt.

Telegram

De enige veilige messenger app die niet gecontroleerd wordt door de regering en nog steeds overeind staat in China is Telegram.

Sinds januari voegde Telegram al 25 miljoen gebruikers toe. Wereldwijd kent de app bijna 600 miljoen gebruikers. In China wordt Telegram gebruikt door zeker 2,7 miljoen personen. Dat is een pak meer Chinese gebruikers dan Signal. De vraag is dan ook hoe lang Telegram nog zal kunnen volhouden voor de app ook op slot gaat in China. (mah)

Sinds maart heeft onze dagelijkse Business AM Express nieuwsbrief ook een verkorte versie op Telegram. U kan de app volledig gratis downloaden via de App Store voor iOS en op Google Play voor Android. U kan zich inschrijven op onze nieuwsbrief op Telegram door hier te klikken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20