Overgeschakeld op Signal? Dan moet u snel deze instellingen aanpassen

Signal WhatsApp app
Shutterstock

Commotie rond aangepaste gebruiksvoorwaarden bij WhatsApp zorgde de voorbije weken voor heel wat extra interesse in concurrent Signal. Deze berichtenapplicatie doet het op het vlak van privacy heel wat beter, al moet u daarvoor wel eerst enkele instellen aanpassen. Een overzicht.

Aangezien WhatsApp net als Facebook eigendom is van Mark Zuckerberg draagt de app al langer een bedenkelijke reputatie mee op het vlak van privacy en gegevensbescherming. Toen iedereen enkele weken geleden een melding kreeg dat de app zijn gebruiksvoorwaarden zou aanpassen, groeide die kritiek alleen maar.

In die nieuwe gebruiksvoorwaarden staat namelijk dat WhatsApp heel wat persoonlijke gegevens zal delen met moederbedrijf Facebook. Het gaat hierbij onder andere om je telefoonnummer, profielnaam en adressenboek. Ondertussen is besloten om die aanpassing tot nader order uit te stellen. Toch was die hele historie voor velen genoeg om over te schakelen op Signal. Die applicatie doet het op het vlak van privacy en vooral gegevensbescherming inderdaad heel wat beter. Toch is het belangrijk om eerst enkele zaken aan te passen in uw instellingen.

Registratievergrendeling

Een van de instellingen in Signal die u moet aanpassen heet ‘Registratievergrendeling’. Dit betekent dat u die pincode nodig hebt om uw Signal-account op een nieuwe telefoon te installeren, zodat niemand uw account kan hacken. Als iemand vanop afstand toegang krijgt tot uw smartphone, kan die op die manier niet uw berichtgeschiedenis zien. Als u die instelling niet aanzet, is uw telefoonnummer of uw simkaart voldoende voor toegang.

Appvergrendeling

Een andere belangrijke instelling die niet automatisch aanstaat, is de ‘Appvergrendeling’. Daarmee hebt u de ontgrendelingsmethode van uw smartphone nodig om toegang te krijgen tot Signal. Dat kan gaan om uw gezichtsherkenning (Face ID op iPhone), je vingerafdruk of een code.

Meekijkpreventie

Tot slot zorgt ook de instelling ‘Meekijkpreventie’ voor een extra veiligheid. Door dat aan te zetten voorkomt u dat andere applicaties printscreens kunnen nemen van Signal. Dat doet de app door zijn inhoud niet te tonen in de lijst met recent geopende apps.