WhatsApp stelt privacy-aanpassingen uit

De berichtendienst WhatsApp, een onderdeel van het Facebook-imperium, stelt zijn fel bekritiseerde aanpassing van de gebruiksvoorwaarden uit.

WhatsApp, goed voor 2 miljard gebruikers wereldwijd, kondigde eerder deze maand een aanpassing van zijn gebruikersvoorwaarden aan. Die hadden vooral tot doel e-commerce makkelijker te maken. Zo zou rechtstreeks shoppen via WhatsApp bij een webwinkel op Facebook of Instagram mogelijk worden. Ook Instagram behoort tot de groep Facebook.

De wijzigingen gingen volgens critici de uitwisseling van vertrouwelijke gegevens aan moederbedrijf Facebook vergemakkelijken. De berichtendienst gaf wel aan dat de nieuwe voorwaarden niet in de Europese regio zouden gelden, waardoor er voor Belgische gebruikers in elk geval niet veel ging veranderen.

De aankondiging leidde wereldwijd evenwel tot protesten van gebruikers. Velen vreesden dat Facebook toegang zou krijgen tot WhatsApp-berichtjes. De berichtendienst staat nochtans bekend om zijn versleuteling en relatief sterke bescherming van persoonlijke data. Verkocht WhatsApp zijn ziel? Rivaliserende apps als Telegram en Signal werden massaal gedownload.

Lees: Wat is Signal en waarom is het beter dan WhatsApp?

Uitstel

WhatsApp reageert nu op de heisa door de invoering van de nieuwe voorwaarden met een drietal maanden uit te stellen, van 8 februari naar 15 mei.

‘We hoorden van zo vele mensen hoeveel verwarring er is omtrent onze recente update. Er is heel wat misinformatie die bezorgdheid veroorzaakt. We willen iedereen helpen onze principes en de feiten te begrijpen’, zegt de dienst in een blogbericht. ‘Deze update breidt onze mogelijkheid om data te delen met Facebook niet uit’, wordt ook benadrukt.

Meer