Gebruikers WhatsApp worden verplicht hun gegevens met Facebook te delen

Berichtendienst WhatsApp, een dochter van het sociale netwerkbedrijf Facebook, past zijn gebruiksvoorwaarden aan. Tot nu toe zorgden de versleutelde berichten van Whatsapp voor een relatief sterke bescherming van de persoonlijke gegevens van de gebruikers van het platform. Voortaan zullen deze diensten echter aan moederbedrijf Facebook meer informatie leveren.

Gebruikers die zich tegen de aanpassing verzetten, zullen vanaf 8 februari van de diensten van WhatsApp geen gebruik meer kunnen maken.

Aanpassingen

Inmiddels zijn al verscheidene gebruikers door WhatsApp uitgenodigd om de nieuwe gebruiksvoorwaarden te accepteren. Voortaan zullen alle gebruikers van WhatsApp moeten accepteren dat het platform hun telefoonnummer, informatie over hun transacties of hun internetadres met zijn zusterondernemingen Facebook, Messenger of Instagram zal delen.

Tot nu toe konden de gebruikers van WhatsApp, mits aanpassingen in de privacyverklaringen, beletten dat deze informaties zouden worden gedeeld. Die mogelijkheid is door de aanpassing echter verdwenen.

Voor Facebook heeft deze ontwikkeling een cruciaal karakter. In tegenstelling tot Facebook en Instagram, die hun inkomsten uit gerichte advertenties halen, verdient WhatsApp heel weinig geld. Dat heeft veel te maken met het gecodeerde karakter van de activiteiten op het platform.

Klantenrelaties

Om van WhatsApp een winstgevende activiteit te maken, wil Facebook de dienst voortaan gebruiken als een interface voor bedrijven. Die ondernemingen zouden – mogelijk tegen betaling – de mogelijkheid krijgen om met hun klanten te communiceren. Dat zou onder meer kunnen gebeuren in het kader van aftersale-diensten.

Met deze nieuwe aanpassing kan Facebook bovendien aan zijn commerciële klanten een globaal aanbod aanbieden. De platformen van Facebook of Instagram kunnen daarbij ingezet worden om promotie voor een product te voeren.

Met WhatsApp zouden de klanten verder met hun consumenten kunnen communiceren. Daarbij zou WhatsApp zich ontwikkelen tot een platform voor de ondersteuning van klantenrelaties.

Meer