Europa wil einde maken aan versleuteling WhatsApp

In de strijd tegen terrorisme overweegt de Europese Raad een verbod op versleuteling van berichtenapps zoals WhatsApp. Dat schrijven enkele Oostenrijkse media.

De end-to-endversleuteling – zoals dat dan heet – van WhatsApp beschermt uw gegevens. ‘Uw berichten, foto’s, video’s, documenten, statusupdates en verzoeken zijn beschermd om niet in verkeerde handen te vallen’, zoals WhatsApp het zelf zegt. Alleen degene met wie u die gegevens deelt, is in staat om ze te zien.

Hoewel dat voor de gebruiker geweldig is, bezorgt die bescherming politie en justitie veel kopbrekens. Ze zijn verplicht om een smartphone in beslag te nemen om toegang te hebben tot de data en onderzoek te kunnen doen. Dat geldt zowel voor drugshandel als terrorisme en nog een hoop andere misdrijven.

Achterpoortjes

De EU wil nu die versleuteling verbieden op berichtenapps. Hoe? Door ‘achterpoortjes’ te ontwikkelen die derden toegang geven tot de data van verdachte personen.

De Oostenrijkse nieuwssite ORF kon een document inzien van de Europese Raad. Daarin staat dat de EU ‘de mogelijkheden van de bevoegde autoriteiten in de veiligheid en het strafrecht moet garanderen om online en offline legale acties te ondernemen’. ‘Er zijn zaken waarin versleuteling onderzoek van de communicatie ontzettend moeilijk tot zelfs onmogelijk maakt, zelfs al is toegang tot de data legaal’, klinkt het.

De ontwerpresolutie moet op 19 november nog goedgekeurd worden door het Europese veiligheidscomité COSI, waarna het zes dagen later wordt voorgesteld aan het Comité van Permanente Vertegenwoordigers (Coreper).

Niet bindend

Resoluties zijn echter nooit bindend voor de lidstaten, maar eerder een politiek standpunt. Maar de Commissie kan wel een wet maken op basis van zo’n resolutie, die dan weer besproken wordt in het parlement. Het voornaamste nut van resoluties is om het beleid van de lidstaten te coördineren, vooral op het gebied van veiligheid.

Het voorstel komt er niet toevallig op een kritisch moment, net nu Frankrijk en Oostenrijk geraakt zijn door terroristische aanslagen.

Meer