Aanslag Wenen: IS-sympathisanten maken minstens drie slachtoffers, nog één dader op de vlucht

Gisterenavond omstreeks acht uur openden verschillende schutters het vuur op zes locaties in de Weense binnenstad. Daarbij kwamen minstens drie burgers om het leven. Eén van de terroristen werd gedood door de politie, vanmorgen op een persconferentie werd bevestigd dat hij een aanhanger was van IS. Momenteel is nog minstens één dader op de vlucht.

Er zijn ook vijftien mensen gewond geraakt bij de aanslag, waaronder een politieagent. Sommigen van hen zijn er ernstig aan toe. De aanslag begon gisterenavond in de buurt van een synagoge. Op de persconferentie vanmorgen had de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, Karl Nehammer, het over ‘islamistisch geïnspireerde terreur’.

Op Twitter spreekt bondskanselier Sebastian Kurz van een ‘afschuwelijke terroristische aanslag’, en verzekert de bevolking ervan dat de politie resoluut zal optreden.

De gedode schutter had naast een geweer ook explosieven op zijn lichaam, aldus Nehammer. Mogelijk is dus erger voorkomen. Waarschijnlijk was de bedoeling van de schietpartij om paniek te veroorzaken in Wenen, volgens de minister van Binnenlandse Zaken.

De autoriteiten maken bekend dat er nog minstens één schutter voortvluchtig is. De politie houdt een grote klopjacht. Ook het leger is ingezet om de Weense binnenstad te beveiligen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20