WhatsApp en Signal te licht bevonden voor Europese diplomaten

De EDEO (Europese Dienst voor Extern Optreden) heeft een eigen app ontwikkelt om de communicatie tussen diplomaten veiliger te maken. Eerder gebruikte apps zoals WhatsApp en Signal beschouwt de dienst als onveilig.

Medewerkers van de Europese Commissie mogen sinds eind februari geen WhatsApp meer gebruiken. Dat gebeurde naar aanleiding van de vele lekken en gehackte gesprekken. De Europese Commissie schakelde over naar Signal, ook een chatapp. Toch was dat nog niet veilig genoeg.

Mysterieuze app

Daarom ontwikkelde de EDEO (Europese Dienst voor Extern Optreden) een eigen app. Details over de app blijven geheim en dat wil EDEO ook zo houden. Er is niets geweten over hoe de dienst de berichten coderen, welke software ze gebruiken of welke protocollen eraan te pas komen.

Europese diplomaten van over de hele wereld gebruiken de mysterieuze app. De EDEO is ervan overtuigd dat Signal niet geavanceerd genoeg is. Hun blik is gericht op een veilige tool voor snelle berichten, die kan worden gebruikt voor de uitwisseling van geclassificeerde informatie. De app is al sinds september 2019 in gebruik.

EDEO

Degenen die voor de EDEO werken, zijn onder meer voormalige personeelsleden van de Commissie, de Raad van de Europese Unie en buitenlandse en diplomatieke diensten van de lidstaten.

Er is ook een netwerk van ambassadeursdelegaties verspreid over de hele wereld. De EDEO onderhoudt de diplomatieke betrekkingen van de EU met landen buiten de EU en leidt het buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU. De huidige hoge vertegenwoordiger die de EDEO leidt, is de Spanjaard Josep Borrell.

Meer