Wat is Signal en waarom is het beter dan WhatsApp?

Eén korte tweet van Elon Musk met amper twee woorden was voldoende om het aantal nieuwe registraties bij de berichtenapplicatie Signal te doen ontploffen. Maar wat is Signal precies? En waarom verschilt het van gelijkaardige applicaties zoals WhatsApp?

Use Signal“, was de korte boodschap van Elon Musk die door Twitter-CEO Jack Dorsey geretweet werd. Niet veel later liet Signal weten dat het zoveel nieuwe aanvragen had ontvangen dat er zelfs even een wachtrij was ontstaan. Die problemen waren gelukkig snel opgelost waardoor iedereen die het wou een verificatiecode kreeg en zich kon registreren op Signal.

Waarom is Signal ineens zo populair?

Naast de gratis reclame via Elon Musk profiteert Signal ongetwijfeld ook van de controverse die ontstaan is rond concurrent WhatsApp. Zij deelden eerder deze week hun nieuwe gebruiksvoorwaarden.

Daarin staat dat WhatsApp vanaf 8 februari heel wat persoonlijke gegevens zal delen met moederbedrijf Facebook. Het gaat hierbij onder andere om je telefoonnummer, profielnaam en adressenboek. Facebook zelf beweert dat er in de praktijk eigenlijk niets verandert voor particulieren die WhatsApp gebruiken. Het bedrijf beweert ook dat het de wens van iedereen die vraagt om zijn of haar gegevens niet te delen, zal respecteren. Die optie is echter al jaren nergens meer te vinden in de app.

Daardoor zijn heel wat gebruikers er deze week aan herinnerd dat WhatsApp nogal los omspringt met privacy en hun persoonlijke gegevens.

Het is wel belangrijk om op te merken dat WhatsApp in Europa onder geen enkele omstandigheid gegevens met Facebook deelt voor advertentiedoeleinden.

Waarin verschilt Signal van WhatsApp?

In tegenstelling tot WhatsApp maakt Signal van privacy wel een hoofdprioriteit. Zo slaat de applicatie niets van gebruiksgegevens op. Daarnaast kan je in de instellingen ook nog heel wat extra privacy-opties aanduiden, zoals het onmogelijk maken van printscreens.

Het verleden heeft wel al aangetoond dat ook Signal niet feilloos is voor hacks of bugs. Toch troeft het op het vlak van bescherming van persoonlijke gegevens WhatsApp makkelijk af. Een van hun trouwste fans is overigens de bekende klokkenluider Edward Snowden.

Signal is ook volledig open source waardoor je dus altijd de code kan inkijken om te controleren wat de applicatie precies doet of kan doen. Daarmee troeft Signal een andere concurrent Telegram af. Hoewel die app ook zwaar inzet op privacy, is Telegram niet volledig open source. Daarnaast maakt Telegram niet automatisch gebruik van end-to-end-codering bij berichten. Dat is enkel het geval als je Secret Chat gebruikt. Signal past end-to-end-codering wel automatisch toe op al je berichten waardoor die niet onderschept kunnen worden.

Wat is het nadeel van Signal?

Het grote probleem waarmee Signal al jaren worstelt is het gebrek aan gebruikers. Terwijl WhatsApp zo’n 1,5 miljard actieve gebruikers heeft waarvan de helft de app dagelijks gebruikt, moest Signal het tot nu toe stellen met iets meer dan 10 miljoen gebruikers.

Bescherming van persoonlijke gegevens en beveiligde berichten zijn uiteraard leuk. Maar als niemand je berichten ontvangt, ben je jammer genoeg niet veel mee. De hoop bij veel gebruikers van Signal is dan ook dat de recente aandacht de applicatie eindelijk populair zal maken.

Meer