Facebook en Google leggen kabelverbinding met Singapore die China en Hongkong ontwijkt

Het Amerikaanse technologieconcern Facebook investeert in de aanleg van twee nieuwe intercontinentale kabelverbindingen – Echo en Bifrost – tussen de westkust van de Verenigde Staten en Singapore. De nieuwe infrastructuur, die door de Stille Oceaan een afstand van ongeveer 15.000 kilometer moet overbruggen, moet een alternatief worden voor de verbinding die oorspronkelijk tussen de Verenigde Staten en Hongkong zou worden aangelegd.

Ook het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft aangekondigd om in Echo te zullen investeren. Dankzij de nieuwe kabels zou de capaciteit van de communicatie tussen de Verenigde Staten en Azië met 70 procent moeten kunnen worden opgevoerd.

Veiligheid

Echo en Bifrost moeten Singapore verbinden met Indonesië en Noord-Amerika. De aanleg gebeurt in samenwerking met lokale partners XL Axiata en Keppel. De twee nieuwe verbindingen vormen een alternatief voor een gelijkaardig project voor de aanleg van een kabel tussen de Verenigde Staten en Hongkong, dat echter in augustus vorig jaar door bezwaren van toenmalig Amerikaanse president Donald Trump werd geschrapt. 

Het Amerikaanse ministerie van justitie had aan de Federal Communications Commission (FCC) gevraagd een vergunning voor de kabel af te wijzen. Daarbij werd opgemerkt dat de verbinding aan China de mogelijkheid zou bieden om persoonlijke gegevens van Amerikaanse burgers te bemachtigen.

Bij de geplande aanleg was een Chinees staatsbedrijf gemoeid. Door de gewijzigde politieke situatie werd ook Hongkong niet langer als een veilig gebied beschouwd.

Rechtstreeks

Echo zal datatrafieken mogelijk maken tussen Singapore – over Indonesië en Guam – en de Verenigde Staten. Google betoogt dat Echo de eerste rechtstreekse verbinding tussen de Verenigde Staten en Singapore zal worden. In de Verenigde Staten komt de kabel aan wal in Eureka in Californië. Echo zou over twee jaar operationeel moeten worden. Bifrost zal een jaar later in gebruik worden genomen. 

Facebook wijst erop dat de uitbraak van de coronapandemie de nood aan een betrouwbare internettoegang wereldwijd heeft nog verder heeft opgevoerd. Bovendien wordt in Azië de volgende jaren een verdere sterke economische groei verwacht. Daarvoor moet ook een efficiënte internetinfrastructuur beschikbaar zijn. 

Facebook werkt in Singapore aan de uitbouw van een datacenter. Met dat project is een bedrag van 1 miljard dollar gemoeid. Dat is één van de grootste investeringen van het bedrijf in Azië. Kabelverbindingen tussen de Verenigde Staten en Azië lopen momenteel vaak over Japan naar China.

Lees ook: China legt nieuwe internetkabel van Pakistan naar Afrika en Europa

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20