Amerikaans-Chinees handelsconflict bedreigt ook internationale internetverbindingen

De Verenigde Staten bekijken of het mogelijk is om de aanleg van een onderzeese telecomkabel tussen Los Angeles en Hongkong te verbieden. De Amerikaanse overheid zou immers bedenkingen hebben bij de Chinese partij die bij het project is betrokken. Ook zou men problemen hebben met de directe verbinding die Hongkong door de kabel met de Verenigde Staten zou krijgen. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld.

De kabel is een initiatief van de Amerikaanse technologiebedrijven Google en Facebook. Het project krijgt de financiële steun van investeerder Dr. Peng Telecom & Media Group uit Peking.

Dataverkeer

Het Pacific Light Cable Network van het Amerikaans-Chinese samenwerkingsverband moet de kwaliteit van het intercontinentaal dataverkeer tussen de Verenigde Staten en Azië verbeteren. “Onderzeese kabels vormen de ruggengraat van het internet,” aldus de Wall Street Journal. “Deze verbindingen dragen 99 procent van de wereldwijde datatrafiek.”

Een groot gedeelte van het Pacific Light Cable Network – dat in totaal ongeveer 12.000 kilometer lang moet worden – is al aangelegd. Daarvoor was een tijdelijke licentie verstrekt. Die vergunning loopt echter in september af. De Verenigde Staten hebben tegen dergelijke projecten in het verleden nooit bezwaar gemaakt.

“Dit keer zouden er bij het Amerikaanse ministerie van justitie wel bedenkingen zijn gerezen,” merkt de krant op. “De Amerikaanse autoriteiten maken gewag van een mogelijke bedreiging van de nationale veiligheid. Die houding zou echter een grote impact kunnen hebben op de organisatie van de internet-trafieken over de Stille Oceaan.”

Bedrijven zoals Google en Facebook hebben het voorbije decennia al verscheidene onderzeese kabels aangelegd om de groeiende datatrafieken tussen de Verenigde Staten en Azië te kunnen verwerken. Volgens experts zou de aanleg van het Pacific Light Cable Network minstens 300 miljoen dollar kosten.

“De nieuwe verbinding met Hongkong zou een grotere bandbreedte kunnen leveren voor een link met een groot regionaal internet-knooppunt,” zegt de Wall Street Journal. “Hier vertrekken verdere verbindingen naar het Chinese vasteland, maar ook naar belangrijke groeimarkten zoals de Filipijnen, Maleisië en Indonesië.”

Spionage

De Amerikaanse autoriteiten zouden echter bedenkingen hebben bij de banden die Dr. Peng heeft met de Chinese overheid. Yang Xueping, topman van Dr. Peng, is een gewezen hoge mandataris van de Chinese communistische partij in Shenzhen. Het bedrijf heeft ook al verscheidene opdrachten voor de Chinese regering uitgevoerd. Onder meer legde Dr. Peng voor de politie van Peking een netwerk voor observatie aan.

Daarnaast wijzen de Amerikaanse autoriteiten ook naar de situatie in Hongkong, dat steeds meer van zijn onafhankelijkheid verliest en onder toenemende centrale Chinese controle dreigt te komen. In het verleden werd een kabelverbinding met Hongkong veiliger gedacht dan een link met het Chinese vasteland. “Het verschil begint volgens de Amerikaanse autoriteiten echter steeds meer te vervagen,” beklemtoont de Wall Street Journal.

Men zou vrezen dat China de kabelverbinding onder meer voor spionagedoeleinden of digitale aanvallen zou kunnen gebruiken. Andere partijen waarschuwen echter dat de Verenigde Staten zichzelf zouden kunnen benadelen door het project te verbieden. Daardoor zou het land immers zijn greep op een gedeelte van de internationale datatrafieken kunnen verliezen.

“Door een eventueel verbod op deze nieuwe verbinding zullen de trafieken andere kanalen moeten kiezen,” zeggen zij. “Daarbij zou geopteerd kunnen worden voor routes die volledig buiten de invloed van de Verenigde Staten liggen.”

De initiatiefnemers hoopten de kabel eind dit jaar of begin volgend jaar in gebruik te kunnen nemen.

Meer