Russen positioneren onderzeeërs nabij strategische internetkabels

Amerikaanse topmilitairen maken zich zorgen over Russische onderzeeërs die in de buurt proberen te komen van onderzeese internetkabels. Dat heeft de Amerikaanse krant New York Times gemeld. Het Pentagon zou vrezen dat de Russische militaire leiding op zoek is naar manieren om de kabels zodanig te saboteren dat een herstel bijzonder moeilijk zou worden. Indien dat zou gebeuren, zouden de Verenigde Staten mogelijk digitaal kunnen worden geïsoleerd.

Over de hele wereld waarschuwen militaire inlichtingendiensten al langer voor het mogelijke gevaar van een aanslag op de internetkabels. Nu wordt een specifiek land echter voor de eerste keer door bronnen binnen het Amerikaanse leger ervan beschuldigd de kabels op zee te willen beschadigen.

De New York Times nuanceert echter de bedreiging en zegt dat er mogelijk sprake is van paranoia, te wijten aan de gespannen verhouding tussen Rusland en de Verenigde Staten. Ook is het volgens de krant mogelijk dat Rusland op zoek is naar de exacte positie van militaire communicatiekabels zodat die verbindingen bij een eventueel conflict zouden kunnen worden doorgesneden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20