Crypto-regulering? Binance-CEO: “We staan op het kantelpunt”

De oprichter van Binance Holdings Ltd., de cryptobeurs die momenteel in het oog van de storm van anti-cryptomaatregelen zit, zegt in een blogpost dat de problemen van het bedrijf deels een gevolg zijn van zijn snelle groei.

Waarom is dit belangrijk?

De Britse financiële waakhond FCA (Financial Conduct Authority) beval een tijdje geleden het filiaal van Binance in het Verenigd Koninkrijk (VK) om alle financiële activiteiten in traditionele valuta's in het land stop te zetten. Dat heeft de bank Barclays ertoe aangezet om betalingen met credit- en debitcards aan Binance op te schorten. Intussen zitten de boeken van Binance ook onder een Amerikaans vergrootglas; een voorbode van een bredere ‘crypto-crackdown’? "We staan op het kantelpunt", schrijft Binance-CEO zelf Zhao in een recente blogpost …

“Binance is heel snel gegroeid en we hebben niet altijd alles precies goed geregeld, maar we leren en verbeteren elke dag,” wist CEO Changpeng “CZ” Zhao in zijn open brief. 

 • “We hopen te verduidelijken en te herhalen dat we bereid zijn om samen te werken met toezichthouders, en dat we proactief meer talent aannemen en meer systemen en processen invoeren om onze gebruikers te beschermen.”

Compliance

“We weten dat we op het kantelpunt staan, samen met de bredere sector,” zei Zhao. 

 • Hij schetste de stappen die het bedrijf heeft genomen, waaronder de uitbreiding van het internationale compliance-team en de adviesraad met 500 procent sinds vorig jaar, het uitbouwen van compliance-partnerschappen en activiteiten om te voldoen aan lokale regelgeving.
  • “Compliance is een reis – vooral in nieuwe sectoren zoals crypto. De sector kent nog veel onzekerheid. We erkennen ook dat met de groei meer complexiteit en meer verantwoordelijkheid komt.
 • “We leren en verbeteren elke dag,” schreef Zhao, die het uiteindelijke doel van Binance schetste als het vergroten van vrijheid en inclusie voor een “betere menselijke samenleving.” 
  • “We zijn ervan overtuigd dat onze industrie de samenleving ten goede zal komen door het creëren van inclusieve financiële mogelijkheden.” 
 • Zhao zei dat het bedrijf “meer constructieve begeleiding” verwelkomt om de beurs te helpen beter te groeien.

Binance-kritisch

De lijst van Binance-kritische naties (naast het VK) blijft intussen aandikken.

 • De Japanse Financial Services Authority heeft een waarschuwing over de beurs uitgegeven. 
 • De Securities and Exchange Commission (SEC) van Thailand heeft bij een afdeling van de Royal Thai Police een strafklacht tegen Binance ingediend wegens het exploiteren van een bedrijf in digitale activa in het land zonder vergunning. 
 • De financiële toezichthouder van de Kaaimaneilanden zei dat Binance niet gemachtigd was om op het grondgebied te opereren.
 • Singapore zei dat het actie zou ondernemen na de stappen van andere toezichthouders.
 • Ook moest Binance “tijdelijk” bankdeposito’s in euro’s opschorten van een van Europa’s belangrijkste betalingsnetwerken, volgens Reuters, dat een e-mail citeerde die naar gebruikers was gestuurd.
 • En dat komt bovenop de onderzoeken uit de VS, waar het ministerie van Justitie, de belastingdienst Internal Revenue Service en de Commodity Futures Trading Commission het bedrijf onderzoeken, hoewel ze het niet van wangedrag hebben beschuldigd.

Duidelijke regelgeving

Als reactie op de groeiende regelgevende “hyperfocus”, beklemtoonde de CEO nogmaals zijn bereidheid om samen te werken met financiële autoriteiten. Maar…

 • Zhao zei ook dat het de crypto-industrie in verschillende landen nog ontbreekt aan duidelijke regelgevingskaders, waarbij hij opmerkte dat “meer regelgeving in feite positieve tekenen zijn dat een industrie volwassen aan het worden is.” 
  • Zijn conclusie was dat duidelijke regelgeving een basis biedt voor bredere cryto-adoptie in de samenleving; duidelijker regels zouden namelijk voor een groter veiligheidsgevoel bij cryptogebruikers zorgen, en dat werkt aanstekelijk …

(jvdh)

Meer