Britse Binance-ban: geldopnames van ’s werelds grootste cryptobeurs bevroren

Klanten van Binance kunnen geen ponden meer opnemen en storten met behulp van Faster Payments, een van de belangrijkste Britse betalingssystemen. Deze maatregel kadert in het verbod dat de Britse financiële waakhond de cryptobeurs oplegde om in Groot-Brittannië te opereren.

Waarom is dit belangrijk?

De Britse financiële waakhond FCA (Financial Conduct Authority) beval vorig weekend het filiaal van Binance in het Verenigd Koninkrijk (VK) alle financiële activiteiten in traditionele valuta's in het land stop te zetten. Britse ponden konden dus niet meer worden gebruikt om crypto’s aan te schaffen: een doodsvonnis voor de cryptohandel. 

Opgeschort voor onderhoud. Het digitale activabedrijf zei maandag op zijn belangrijkste beursplatform, Binance.com, dat de mogelijkheid om pond sterling van het platform te halen via Faster Payments was “opgeschort voor onderhoud”. Binance zei niet hoe lang de onderbreking zou duren en weigerde commentaar te geven op de aankondiging, schrijft de Financial Times.

  • Faster Payments, een dienst die door banken wordt gebruikt om betalingen snel te verwerken, is een van de belangrijkste kanalen om traditionele valuta’s van en naar de beurs te verplaatsen.
  • Hoewel klanten volgens de website van Binance nog steeds geld kunnen overmaken met bankkaarten, betekende het gebrek aan toegang tot Faster Payments een aanzienlijke beperking van de mogelijkheden van Britse klanten om geld van de beurs rechtstreeks naar hun bankrekeningen over te maken. 
  • Verschillende mensen berichtten Binance op Twitter op maandag om te informeren naar de opschorting van Faster Payments.

Ook in de eurozone? Volgens de website heeft Binance toegang tot Faster Payments en een soortgelijk systeem voor de eurozone, de Single Euro Payments Area, via een door de FCA gereguleerd bedrijf, Clear Junction genaamd. 

  • Clear Junction-CEO Dima Kats weigerde commentaar te geven op de vraag of Binance de toegang tot Faster Payments was kwijtgeraakt. Niettemin zei hij dat het bedrijf de acties van de toezichthouders nauwlettend in de gaten hield.
  • Toegang tot euro-overschrijvingen via Sepa leek maandag vanaf 18.00 uur Londense tijd actief te zijn op Binance.com, schrijft de FT.

Juridisch expert: “Strengere regulering juist goed voor cryptomarkt”

Er zijn overigens wel mensen in het VK die strengere crypto-regulering toejuichen (al wordt met iets strengere regels wel geen volledige stopzetting van de diensten bedoeld). Emilios Avgouleas, hoogleraar financieel recht aan de University of Edinburgh, ziet het groeiende toezicht als een positieve ontwikkeling:

  • “Regulering zal criminele activiteiten uitbannen en deze alternatieve betaalmiddelen aantrekkelijker maken voor de doorsnee gebruiker”, zei hij tegen zakensite Business Insider.
  • Hij denkt dat regelgeving het criminelen lastiger gaat maken en dat het ervoor kan zorgen dat cryptovaluta’s een betere reputatie krijgen. Hij zegt dat mensen willen weten dat ze betalen met iets dat “ethisch verantwoord is en niet wordt gebruikt door de mafia.”
  • Nog volgens Avgouleas zal regulering ervoor zorgen dat de toekomstige verschuiving van overheidsgeld naar digitale betaalmiddelen blijvend zal zijn.

Binance is ’s werelds grootste cryptobeurs. Het bedrijf handelt in cryptomunten en biedt een breed scala aan producten aan die zijn gekoppeld aan digitale munten. Het verwerkte vorige maand ruwweg 1,5 biljoen dollar aan transacties, volgens BlockCrypto.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20