Financiële waakhond bant cryptobeurs Binance uit het Verenigd Koninkrijk

De Financial Conduct Authority (FCA), de Britse financiële waakhond, heeft cryptobeurs Binance bevolen om alle gereguleerde activiteiten in Groot-Brittannië stop te zetten. Binance is een bedrijf met dochterondernemingen over de hele wereld.

Waarom is dit belangrijk?

De crypto-industrie bevindt zich nog steeds in een grijs gebied op het vlak van regulering (al is dat ook een beetje de bedoeling). Mocht het Verenigd Koninkrijk als eerste strengere regelgeving tegen cryptobedrijven beginnen implementeren en handhaven, volgen mogelijk andere landen in hun kielzog. En dat zou wellicht slecht nieuws zijn voor de cryptokoersen.

Consumentenwaarschuwing. De FCA heeft het voorbije weekend een consumentenwaarschuwing afgegeven tegen zowel het op de Kaaimaneilanden geregistreerde bedrijf Binance holdings als Binance Markets Limited. Dat laatste is een in Londen gevestigd filiaal dat wordt geleid door CEO Changpeng Zhao.

 • “Binance Markets Limited is niet toegestaan om gereguleerde activiteiten te ondernemen in het Verenigd Koninkrijk,” zei de FCA, eraan toevoegend dat “geen andere entiteit in de Binance Group in het bezit is van enige vorm van Britse vergunning, registratie of licentie om gereguleerde activiteiten uit te voeren in het Verenigd Koninkrijk”.
 • Hoewel de FCA Binance dus heeft beperkt in het aanbieden van diensten in het Verenigd Koninkrijk, kunnen Britse burgers nog steeds toegang krijgen tot de diensten van Binance in andere rechtsgebieden.
 • Het in Londen gevestigde Binance Markets Limited had toestemming van de FCA om consumenten beleggingsdiensten in traditionele valuta’s aan te bieden.
  • Binance slaagde hierin door een financieel bedrijf te kopen dat al bij de toezichthouder was geregistreerd. De transactie werd afgelopen juni door de FCA goedgekeurd, zo blijkt uit openbare documenten.
 • Niettemin is Binance Markets Limited dus niet erkend volgens het registratieregime voor crypto-ondernemingen van de FCA, dat vereist is voor Britse groepen die diensten voor digitale activa aanbieden.
 • De toezichthouder beval Binance om op zijn website in caps te melden dat het bedrijf niet is toegestaan om “gereguleerde activiteiten” te ondernemen in het Verenigd Koninkrijk. 
 • Binance Markets Limited moet ook “alle data (…) met betrekking tot alle Britse consumenten uit zijn systemen beveiligen en bewaren” en alle reclame en financiële promoties stopzetten.
 • Binance heeft tot woensdagavond om te bevestigen dat het heeft voldaan aan de eisen van de waakhond

Tot medewerking bereid. Binance zei dat het “een coöperatieve aanpak hanteert in de samenwerking met toezichthouders”. Ook zei het dat het z’n “nalevingsverplichtingen zeer serieus” neemt. 

 • Het voegde eraan toe dat de kennisgeving van de FCA “geen directe gevolgen heeft voor de diensten die op Binance.com worden aangeboden”, aangezien Binance Markets Limited een afzonderlijke entiteit is.
 • De entiteit had een aanvraag ingediend om een geregistreerd cryptobedrijf te worden bij de toezichthouder, maar trok die aanvraag vorige maand in.
  • De waakhond bevestigde dat de aanvraag was ingetrokken “na intensieve betrokkenheid van de FCA”.
 • De FCA richt zich bij het al dan niet goedkeuren van dergelijke aanvragen op controles om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme te voorkomen.

Binance is een van de belangrijkste operatoren in de cryptomarkt en biedt een breed scala aan diensten aan klanten over de hele wereld: handel in tientallen digitale munten, futures, opties, aandelentokens, evenals spaarrekeningen en leningen. 

 • Het bedrijf registreerde vorige maand een handelsvolume in cryptomunten van 1,5 miljard dollar, volgens gegevens van TheBlockCrypto.
 • Binance Markets Limited werd een jaar geleden opgericht als onderdeel van een plan van de bredere groep om een op het VK gerichte beurs, Binance UK, te lanceren, die “afgeschermd” zou zijn van de bredere wereldwijde operatie.
 • De financiële waakhond van Duitsland waarschuwde beleggers in april dat Binance waarschijnlijk effectenregels had overtreden aangaande de lancering van de handel in aandelentokens, iets waartegen de beurs tevergeefs in beroep probeerde te gaan.

Significant. “De interventie van de FCA is een van de meest significante stappen die wereldwijd door een toezichthouder werd genomen tegen Binance”, aldus de Financial Times

 • “De interventie is een teken van hoe toezichthouders hard optreden tegen de cryptomuntindustrie vanwege zorgen over de mogelijke rol ervan in illegale activiteiten zoals het witwassen van geld en fraude, en vanwege de vaak zwakke consumentenbescherming.”

Bij het schrijven stond zowat de volledige cryptomarkt nog in het groen. Maar dat kan snel veranderen.

Lees ook: Crypto-regulering: “Er is geen bewijs dat Bitcoin een rol van betekenis speelt in het internationale witwascircuit”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20