Vitalik Buterin stichtte ooit een “fellowship of the ring” om het Ethereum-netwerk te bouwen; wat is er geworden van de zeven medeoprichters van het cryptoplatform?

Vitalik Buterin, de centrale figuur achter ’s werelds op één na grootste cryptomunt in marktkapitalisatie, vergeleek ooit de acht ontwerpers van zijn Ethereum-blockchain met Tolkiens “fellowship of the ring”. Toch is het verhaal van deze groep niet gekenmerkt door een hechte band, maar door vetes en concurrentie. Buterin zei onlangs zelfs dat het kiezen van zeven andere oprichters “zonder onderscheid” om het netwerk te bouwen zijn grootste spijt was. Business Insider keek naar het curriculum vitae van de Ethereumscheppers.

De 27-jarige Buterin is een van de bekendste figuren in de crypto-industrie. Hij kwam in 2013 met het idee voor Ethereum (ETH) – een cryptonetwerk waarop gedecentraliseerde applicaties kunnen worden gebouwd. Hij was net 19 op het moment van de aha-erlebnis, en 21 toen Ethereum werd gelanceerd (in 2015).

Buterin was eerder bewonderaar geworden van Bitcoin (BTC) en cryptotechnologie in het algemeen, nadat hij er door zijn vader, techondernemer Dmitry, mee in aanraking was gebracht. Hij richtte na de initiële verwondering Bitcoin Magazine op. Buterin werkt overigens nog steeds aan het netwerk, stuurt onderzoek aan en levert nieuwe ideeën.

Maar: de totstandkoming van Ethereum was niet allemaal rozengeur en maneschijn. De “fellowship”, de techneuten die Vitalik uitkoos om mee zijn netwerk-idee te verwezenlijken, bleken hun eigen ambities te hebben. Vaak ketste de samenwerking daarop af. Soms, omdat mensen mensen zijn, waren andere perikelen de reden voor de beëindiging van de samenwerking.

1. De man die weg wou van het drama: Jeffrey Wilcke

Computerprogrammeur Jeffrey Wilcke was een belangrijke speler in de begindagen van Ethereum, toen hij een versie van het platform schreef in de taal Google Go. Dat werd Go Ethereum, of Geth.

Sindsdien is hij vertrokken om samen met zijn broer een spelletjesbedrijf op te richten, Grid Games genaamd. Wilcke heeft gezegd dat hij vond dat zijn energie beter elders besteed kon worden, “weg van het drama” van Ethereum.

2. De publiciteitsschuwe: Amir Chetrit

Amir Chetrit is de meest mysterieuze (en publiciteitsschuwe) van het ontbonden fellowship. Hij werkte aan een crypto-startup genaamd Colored Coins – waar Buterin ook aan werkte – toen hij bij Ethereum kwam.

Toch, volgens journalist Matthew Leising, die een boek schreef over Ethereum genaamd “Out of the Ether,” dachten andere leden dat Chetrit zijn volle gewicht niet in de strijd wierp. Leising schreef dat dit ertoe leidde dat Buterin hem, samen met Charles Hoskinson (zie verderop), uit het project schopte.

3. De wegloper die eerder uit de financiële wereld met slaande deuren was vertrokken: Joe Lubin

Hoewel veel van de medeoprichters van Ethereum in de 20 waren, was Lubin ouder en meer ervaren toen hij in 2013 aan boord kwam. De aan de universiteit van Princeton opgeleide computerwetenschapper werkte voor Goldman Sachs – totdat hij tijdens de financiële crisis gedesillusioneerd raakte over de traditionele financiële wereld.

Lubin richtte het for-profit Ethereum-ontwikkelingsbedrijf ConsenSys op, dat een aantal verschillende projecten op het netwerk heeft gelanceerd. Een voorbeeld is de veelgebruikte “portemonnee” MetaMask. ConsenSys haalde dit jaar 65 miljoen dollar op bij JPMorgan, UBS en anderen.

4. De figuur die zijn desillusie over Ethereum vervolgd zag bij andere ondernemingen: Anthony Di Iorio

Anthony Di Iorio was een gewone ondernemer en Bitcoin-bewonderaar voordat Buterin hem aan boord trok voor de Ethereum-lancering. Hij was naar verluidt niet zo enthousiast over de non-profitrichting van Ethereum en nam een stapje terug. Hij richtte Decentral op, dat de Jaxx crypto-portemonnee lanceerde.

Di Iorio kwam eerder dit jaar in het nieuws toen hij zei dat hij stopte met tout crypto en zijn bedrijf verkocht, deels vanwege zorgen over zijn persoonlijke veiligheid. Hij zei dat een andere belangrijke reden was om zich te richten op filantropie.

5. De Bitcoin Magazine-collega: Mihai Alisie

Mihai Alisie kent Buterin sinds 2011, toen ze samen Bitcoin Magazine oprichtten, een van de eerste publicaties die uitsluitend gewijd was aan crypto. Alisie was belangrijk bij het opzetten van het Zwitserse bedrijf dat Ethereum in zijn begindagen een juridische en financiële fundament schonk.

Hij was vicevoorzitter van de Ethereum Foundation – de non-profitorganisatie die het netwerk ondersteunt – tot 2015. Hij nam toen een stap terug om Akasha op te richten, een cryptoproject dat de technologie wil aanwenden voor sociale doeleinden.

Ook splitsten twee leden zich af van Buterins Tolkieniaans verbond om de succesvolle rivaliserende netwerken Cardano en Polkadot te stichten:

6. De Cardano-man: Charles Hoskinson

Hoskinson werd al snel een invloedrijk lid van de Ethereum-startup, die in 2013 ontstond. Toch kwam er binnen enkele maanden een einde aan zijn tijd bij het project, deels vanwege zijn stekelige relatie met andere oprichters. Hoskinson wilde dat Ethereum een bedrijf met winstoogmerk zou worden, maar Buterin wilde dat het een platform zonder winstoogmerk zou worden.

Er zijn verschillende verhalen over wat er is gebeurd: Hoskinson zegt dat hij vertrok, anderen zeggen dat Buterin hem ontsloeg. Hoe dan ook, de twee staan erom bekend dat ze elkaar niet bepaald mogen en maken nog steeds grappen over elkaars werkmethodes.

Nadat hij Ethereum verliet, richtte Hoskinson het Cardano-blockchainplatform op, waarvan de munt ADA onlangs is opgeklommen tot de op drie na grootste van de cryptomarkt. Cardano staat bekend als een “ETH-killer” omdat het gebruikers ook hun eigen projecten op het netwerk laat bouwen (onlangs werden de langverwachte “smart contracts” gelanceerd) en zodoende een concurrent is van Ethereum.

7. De Polkadot-man: Gavin Wood

De Engelse computerwetenschapper Gavin Wood ontpopte zich snel tot een van de belangrijkste Ethereum-codeurs nadat hij zich in 2014 bij de groep aansloot. In feite creëerde hij het eerste Ethereum-testnetwerk en maakte een aantal andere belangrijke programmeerbijdragen.

Wood verliet Ethereum in 2016 en richtte Polkadot op, een ander cryptonetwerk dat ETH wil doodknijpen. Het richt zich vooral op het proberen koppelen van verschillende blockchains. Polkadots cryptomunt is meer dan 500 procent gestegen in het afgelopen jaar. Niet verwonderlijk, gezien de opwinding die er op de markt heerst over de technologie.

De Polkadotstichter is bekend om zijn kritiek op Ethereum. In 2020 kaartte hij bijvoorbeeld publiekelijk de “trage” transactietijden van Ethereum aan; die zouden inferieur zijn tegenover het snellere Polkadot-netwerk.

(jvdh)

Lees ook:

Meer