4 redenen waarom Ethereum 2.0 een “gigantische” kans biedt voor beleggers

Ethereum, het blockchainnetwerk achter cryptomunt Ether, ondergaat begin 2022 enkele ingrijpende updates. Dit biedt beleggers (die geïnteresseerd zijn) in Ether een interessante kans, meent DeFi-expert Aya Kantorovich in Business Insider. Ze somt verschillende redenen op waarom de komst van Ethereum 2.0 een “enorme” positieve verandering inluidt.

De nieuwe versie van het netwerk wordt gepromoot als sneller, veiliger en milieuvriendelijker. Als zodanig biedt de modificatie een grote opportuniteit voor Ether-dwepers, volgens Aya Kantorovich, hoofd van institutionele dekking bij cryptobeurs FalconX en decentralized finance (DeFi) expert. “Het is gigantisch,” meent zij. “Ik kan dat niet genoeg benadrukken. Het is een enorme verschuiving.”

1. “Proof of stake”

De overstap naar Ethereum 2.0 wijzigt het netwerk in proof of stake in plaats van de huidige proof of work mining-methode.

  • “Proof of stake”-mining verbruikt minder energie dan “proof of work”, en maakt de mining toegankelijker.
  • Er moet ook minder gemined worden dan bij proof of work, afhankelijk van hoeveel van een cryptomunt “staked” is, oftewel: geblokkeerd voor een bepaalde tijd.
  • Dit milieuvriendelijk voordeel zal Ethereum aantrekkelijker maken voor investeerders, aldus Kantorovich.

2. Sharding

Een andere reden waarom Kantorovich optimistisch is over Ethereum 2.0 is het feit dat transacties sneller zullen gaan dankzij een proces dat “sharding” wordt genoemd.

  • Met Ethereum 1.0 kan het netwerk zo’n 30 transacties per seconde ondersteunen; dit zorgt vaak voor ophoping en vertraging van transacties.
  • Ethereum 2.0 wilt door het implementeren van shard chains die 30 transacties per seconde opschalen naar maar liefst 100.000 transacties per seconde.
  • Sharding splitst een transactie op in verschillende stukken, waardoor elk stuk tegelijkertijd geverifieerd kan worden; tijdbesparend dus.

3. Lagere transactiekosten

Ten derde zal de update lagere transactiekosten mogelijk maken, de zogenaamde “gas fees”.

  • Op dit moment kunnen de transactiekosten voor Ether oplopen van 50 tot 1.000 dollar, wat een toetredingsdrempel creëert. De kosten garanderen ook niet dat een transactie voltooid zal worden, en worden niet terugbetaald.
  • Verwacht wordt dat de kosten zullen dalen door de druk op de markt van apps die worden gebouwd op de Ethereum 2.0 blockchain.
  • Lagere kosten zullen een wijdverbreide aanvaarding versnellen en de groei verhogen, meent Kantorovich.

4. Beleggersvertrouwen

Wat het aspect van het beleggerssentiment betreft, benadrukt Kantorovich dat een substantieel deel – ongeveer 5 procent – van de Ether al is “gestaked” op het Ethereum 2.0-netwerk. Dat is een groot teken van beleggersvertrouwen.

Julian Sawyer, CEO van de cryptobeurs Bitstamp, vertelde eerder nog aan Insider dat hij enorm onder de indruk was van de hoeveelheid mensen die hun Ether inzetten. Kantorovich zegt dat FalconX ook toegenomen interesse ziet van instellingen om Ether te staken. Tot nu toe hebben ongeveer 200.000 mensen hun Ether ingezet, voor een totaal van meer dan 6 miljoen Ethermunten.

“De implicaties die het heeft – dat, ‘oké, ik ga mijn liquiditeit vastzetten voor een onbekende datum’ – is vrij hoog, omdat je niet echt weet wat de uitkomst is. Er zit veel vertrouwen in het vastzetten van je activa,” oppert ze.

Staking genereert opbrengsten in de vorm van netwerkvergoedingen voor de houder van de munt.

“Monumentale verschuiving”

Ten slotte haalt Kantorovich nog een succesvolle update uit het recente crypto-verleden aan waarbij volgens haar parallellen te trekken zijn met Ethereum 2.0. Ze verwijst naar wat gebeurde met cryptovaluta Uniswap toen die werd bijgewerkt naar z’n derde versie.

“Als je kijkt naar het verschil in handelsvolume toen Uniswap van V2 naar V3 ging (…), was die verschuiving monumentaal,” betoogt Kantorovich. “Ik denk dat in de eerste of tweede week dat Uniswap V3 live was, er al 90 procent van het volume van V2 was verhandeld.”

Het zijn allemaal indicatoren die suggereren dat een wijdverbreide aanvaarding van Ethereum op til is. Toch is het even wachten om die vermoedens bevestigd te zien; nog zeker vijf maanden is het tot Ethereum 2.0.

Lees ook: Ethereum-CEO: ‘Elon Musks plan om schaalbaarheid crypto te vergroten, vertoont gebreken’

Meer