Zo werkt “staking” van cryptomunten: Ethereum verdienen door het op te slaan

Eigenaren van Ethereum hebben nu meer dan 14 miljard dollar van hun tokens “gestaked” op het Ethereum 2.0 netwerk, blijkt uit gegevens van analyseplatform Etherscan. “Ethereum 2.0 vertegenwoordigt een fundamentele verandering in hoe de Ethereum blockchain werkt,” betoogt Newsweek. Maar wat precies is “staking” weer?

Om gedecentraliseerd te blijven – dat wil zeggen, opereren zonder een centrale autoriteit – werken netwerken van cryptomunten met een consensusmechanisme. Dat mechanisme houdt in dat alle computers op een netwerk het eens kunnen worden over wat er op een bepaald moment aan de hand is, zonder tussenkomst van een centrale bank.

Dit betekent dat ieders computer het eens kan worden over welke transacties hebben plaatsgevonden, bijvoorbeeld, in plaats van dat een bank dit bijhoudt.

Proof of work vs. proof of stake

Ethereum maakt net als Bitcoin gebruik van een consensusmechanisme dat bekend staat als proof of work (PoW), waarbij mensen rekenkracht gebruiken om het netwerk up-to-date te houden in ruil voor nieuwe tokens. Dit proces is beter bekend als mining.

  • Maar proof of work heeft problemen, zoals een hoog energieverbruik en onbetaalbaar strenge hardware-eisen. Hierbij strijden netwerkgebruikers om de kans om het netwerk bij te werken door het te updaten met alle nieuwe transacties die hebben plaatsgevonden.

Een ander consensusmechanisme, genaamd proof of stake (PoS), kan een aantal van de problemen die gepaard gaan met proof of work elimineren.

  • Bij een proof of stake-mechanisme dragen crypto-gebruikers bij aan netwerkvalidatie door een bepaald bedrag aan cryptomunten in dat netwerk te storten als een “stake”.
  • Zij worden hiervoor mogelijk beloond door nieuwe tokens te krijgen in ruil voor hun inzet, als zij de gebruiker zijn die wordt gekozen om het netwerk te updaten. Een grotere inzet betekent dat ze meer kans hebben om gekozen te worden.
  • Omgekeerd zullen zij worden gestraft door een deel van hun inzet te verliezen als zij proberen het netwerk aan te vallen, offline gaan, of falen het netwerk te valideren. Zodra een inzet is gemaakt, is het in wezen vergrendeld.
  • De tokens van een gebruiker met een inzet fungeren als een garantie voor de legitimiteit van alle nieuwe transacties waarmee ze het netwerk updaten.

Ethereum 2.0

De nieuwe versie van Ethereum die PoS gebruikt, heet Ethereum 2.0. Gebruikers kunnen hun tokens inzetten in het Ethereum 2.0 netwerk door hun Ether naar een deposit contract te sturen, wat ze moeten doen door instructies te volgen op Ethereums Launchpad-product.

In het algemeen zijn Ethereum gebruikers verplicht om 32 Ether in te zetten – ter waarde van ongeveer 73.600 dollar op het moment van schrijven – als ze validators willen worden op het nieuwe netwerk.

De Ethereum 2.0 beacon chain (nieuw type blockchain) werd in december 2020 gelanceerd door netwerkontwikkelaars.

Lees ook:

(jvdh)

Meer