Cardano lanceert smart contracts: wat houdt dat precies in?

Cardano, het blockchainplatform met valutateken ADA; ’s werelds vierde grootste cryptomunt in marktkapitalisatie, heeft succesvol een langverwachte netwerkupdate afgerond. De Alonzo hard fork introduceert de innovatieve smart contracts op Cardano, een technologie die voornamelijk het domein is van Ethereum.

Waarom is dit belangrijk?

Cardano's netwerkupdate, Alonzo, is een lang aangekondigde innovatie die Cardano competitiever en innovatiever moet maken. Met de komst van Alonzo kunnen namelijk smart contracts - stukjes code die zichzelf uitvoeren wanneer aan vooraf gedefinieerde voorwaarden wordt voldaan - worden aangemaakt en ingezet op het Cardano-netwerk.

De Alonzo-fork maakt het mogelijk om smart contracts te schrijven voor Cardano met behulp van Plutus-scripts, volgens het team achter het netwerk “een speciaal gebouwde smart contract-ontwikkeltaal en executieplatform met behulp van de functionele programmeertaal Haskell,” aldus CoinDesk.

De introductie van de Plutus-scripts zal het ook mogelijk maken om andere gedecentraliseerde applicaties (dapps) te bouwen binnen het ecosysteem.

Het kan echter nog enige tijd duren voordat het Cardano-ecosysteem helemaal klaar is voor dapps op het mainnet, omdat het protocol nog steeds wordt ontwikkeld.

Open source public blockchain

Cardano is een open source public blockchain ontwikkeld door Input Output en opgericht door Charles Hoskinson, een van de oprichters van Ethereum.

  • “Open source” betekent letterlijk dat de broncode van een programma openbaar beschikbaar is. Omdat de broncode openbaar is kan iedereen zien hoe het programma werkt en wat het programma allemaal uitvoert.
  • Open source is belangrijk voor crypto omdat het samenhangt met de filosofie ervan: door een volledig transparant systeem te bouwen kan er niet gesjoemeld worden door banken en regeringen. Open source software heeft namelijk niets te verbergen.
  • Een andere reden is dat open source software veel meer kansen biedt aan ontwikkelaars. Als je een goed idee hebt, dan kan je bijvoorbeeld de broncode van Ethereum (en nu ook Cardano) gebruiken om je eigen app te bouwen.
  • Cardano werd gelanceerd in september 2017 en is ontworpen om de gedecentraliseerde financiële dominantie van het Ethereum-netwerk uit te dagen, terwijl het ook in zekere mate kan samenwerken met Ethereum en andere blockchains.

Strijd met Ethereum

Van bij het begin beloofde Cardano dus de innovatiestrijd aan te gaan met Ethereum. Omdat de smart contract-functionaliteit zo lang op zich liet wachten (sinds 2017), heeft het netwerk echter veel kritiek geoogst. Smart contract-technologie is namelijk iets wat Ethereum al veel langer in de aanbieding heeft.

Dominic Williams, oprichter van rivaliserend platform Internet Computer, bekritiseerde Cardano voor de tijd die het protocol vergde om smart contracts te lanceren: “Het verbaast me dat deze blockchain al 2 jaar op de markt was, en nog maar net ondersteuning voor smart contracts toevoegt, en mensen zijn blij met deze vooruitgang.”

Cardano kreeg begin september ook kritiek te verduren nadat de eerste dapp die op zijn testnet werd gelanceerd, problemen ondervond met transactieverwerking.

Cardano plukt vooralsnog niet financieel de vruchten van de update: ADA staat op het moment van schrijven 10 procent in het rood.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20