Cardano ondergaat update die smart contracts mogelijk maakt: wat betekent dit voor de toekomst van de cryptomunt?

De cryptovaluta Cardano zal binnenkort in staat zijn om smart contracts en DeFi-toepassingen aan te bieden op haar netwerk. Deze upgrade kan het bedrijf helpen te concurreren met het populaire Ethereum-netwerk.

Waarom is dit belangrijk?

De smart contracts blockchaintechnologie is momenteel voornamelijk het speelveld van tweede cryptomunt Ethereum. Meer cryptomunten die zich hierin specialiseren, betekent meer concurrentie en dat moet uiteindelijk tot een meer solide technologie leiden. 
Smart contracts zijn in feite contracten die automatisch worden uitgevoerd zodra aan een reeks voorwaarden is voldaan. Ze laten ingenieurs ook toe om de blockchain te gebruiken om een reeks functies uit te voeren, zoals het verzenden van informatie of documenten. DeFi-toepassingen (DeFi staat voor decentralized finances of: gedecentraliseerde financiën) laten twee tegenpartijen toe om kapitaal, of activa, uit te wisselen zonder een tussenpersoon.

Wat is de bedoeling? Het plan van Cardano om smart contracts te introduceren, heet de ‘Alonzo hard fork’. De update bestaat eigenlijk uit verschillende testfasen. Nu zit Cardano in de voorlaatste testfase. 

 • De eerste fase van deze ‘Alonzo hard fork’ was Alonzo Blue. 
  • In eerste instantie was het testnet alleen toegankelijk voor een kleine exclusieve groep, weet Crypto Insiders, maar naarmate het proces vorderde, zouden steeds meer mensen het testproces kunnen vervoegen. 
 • Na een maand zou overgegaan worden op de volgende fase: Alonzo White.
 • Na Alonzo White zal er na ongeveer een maand nog een Alonzo Purple komen. 
 • Vervolgens staat de algemene lancering op het mainnet van Cardano op de agenda.

Hoe evolueert het? Woensdag was het zover. Het Alonzo-testnet ging overschakelen van Alonzo Blue naar Alonzo White. 

 • Inmiddels heeft het team achter Cardano, Input Output Hong Kong (IOHK), bekend gemaakt dat deze overschakeling succesvol is geweest. 
 • Tijdens deze fase van Alonzo wordt de hoeveelheid gebruikers op het testnet danig vergroot. 
 • Daarnaast zullen er een stuk meer functies beschikbaar worden voor de gebruikers.
  • Daarom is de Alonzo White fase wellicht de belangrijkste testfase.

Volledige lancering

De lancering van Alonzo op het mainnet wordt ergens in september van dit jaar verwacht. 

Dit is een langverwacht moment voor investeerders in Cardano. Het netwerk zou namelijk daadwerkelijk kunnen realiseren wat het al jaren belooft. Cardano-stieren verwachten dan ook dan de bruikbaarheid van de native token van Cardano, ADA, explosief zal stijgen (en daarmee de koers). 

Tot dan zijn er echter nog een aantal belangrijke horden te nemen. 

Lees ook:

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20