De volgende Facebook en Twitter zullen op het netwerk van Ethereum gebouwd worden

Ethereum-stichter Vitalik Buterin overweegt om meer te doen met zijn blockchain-netwerk dan het ontwikkelen van gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi). Ethereum zal wellicht experimenteren met het optrekken van gedecentraliseerde sociale media.

Waarom is dit belangrijk?

Elon Musk onthulde tijdens de “B Word”-conferentie dat zijn cryptoporteuille Ethereum bevat. De techmiljardair zei dat hij gelooft in de tweede grootste cryptomunt ter wereld, zolang de blockchain achter Ethereum ooit meer dan DeFi-diensten zal aanbieden. Ethereum moet de basis voor de volgende (en deze keer gedecentraliseerde) Twitter en Facebook worden.

De ontwikkelaars van cryptomunt Ethereum (ETH) hebben plannen om de ontwikkeling van verschillende soorten gedecentraliseerde apps (DApps) te stimuleren. Voorheen lag de focus vooral bij financiële diensten die gebruik maken van blockchaintech, ofwel DeFi-diensten.

Ethereum-stichter Vitalik Buterin gaf recent aan dat hij de focus van het ETH-netwerk wil verschuiven van diensten die winst genereren voor bedrijven naar platformen die een impact op de maatschappij kunnen maken. Een voorbeeld van zo’n platform zou een gedecentraliseerde versie van populaire sociale media zoals Twitter en Facebook kunnen zijn.

De sociale mediaplatformen die we kennen zijn ernstig ziek

Het idee van sociale mediaplatformen op Ethereum is al vaak ter sprake gekomen binnen de cryptogemeenschap. Zo tweette Stani Kulechov, de oprichter en CEO van de DeFi-dienst Aave, op 17 juli nog dat zijn onderneming “Twitter op Ethereum zou moeten bouwen”.

Kulechov reageerde daarmee op het nieuws dat Jack Dorsey een DeFi-achtige dienst aan het bouwen is op de blockchain van Bitcoin.

Volgens Buterin lijden de sociale media op het huidige internet aan te veel en te ernstige ziekten, zoals het censureren van inhoud en de manipulatie van de publieke opinie om bepaalde politieke stromingen kracht bij te zetten. Ook de verspreiding van desinformatie en het promoten van content door middel van “bots” is een forse kwaal, meent Buterin.

Een sociaal mediaplatform op een gedecentraliseerde blockchain zou veel resistenter zijn voor die zaken, denkt men in het team van Ethereum. Met een gedecentraliseerde login-dienst zullen gebruikers meer controle over hun eigen privacy en data hebben.

Buterin wierp ook het idee van “sociale herstel-wallets” op, die gebruikt kunnen worden om verloren of gestolen profielen te herstellen.

Nog niet voor meteen

Er is voor Buterin in ieder geval nog veel werk aan de winkel. Momenteel bestaan 96 procent van alle DApps op Ethereum uit DeFi-diensten.

De blauwdrukken voor de nieuwe generatie sociale mediaplatformen moeten ook nog uitgewerkt worden en rijpen voor ze klaar zijn om gelanceerd te worden.

Buterin waarschuwde ten slotte nog dat het lanceren van zo’n projecten kan zorgen voor financiële chaos op de cryptomarkt. Als die sociale mediaplatformen succesvol zouden worden, kan dat wel eens de ongewenste aandacht van overheidsregulatie aantrekken. Dat kan dan weer de groei van Ethereum als cryptomunt en blockchaintechspeler serieus stuiten.

Lees ook: 3 redenen waarom gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi) een blijvertje zijn

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20