Jack Dorsey lanceert Bitcoin-platform voor financiële diensten

Jack Dorsey, oprichter van Twitter en Square, heeft de toekomstige lancering aangekondigd van een “open ontwikkelingsplatform” voor financiële diensten.

De CEO van Square, een bedrijf dat gespecialiseerd is in mobiele en elektronische betalingen, zei op Twitter – waar anders? – dat hij werkt aan een nieuw platform. De naam is – voorlopig – TBD (To Be Determined). 

Het platform zal open source zijn en “gericht zijn op het faciliteren van de creatie van (…) niet-gelicentieerde en gedecentraliseerde financiële middelen”.

Gedecentraliseerde financiële diensten, een groeiende markt

Het project lijkt zich nog in een vroeg ontwikkelingsstadium te bevinden en helaas is er door de oprichter weinig informatie gedeeld. Wel is bekend dat het platform bedrijven in staat zal stellen “gedecentraliseerde financieringsprojecten” op te zetten op basis van Bitcoin. TBD zou aldus een van de eerste grote projecten van zijn soort worden in de ontluikende gedecentraliseerde financieringsmarkt, die bekend staat als DeFi.

Sinds enige tijd duiken steeds meer projecten op om financiële systemen te creëren die zijn genesteld in blockchain-technologie. Het idee is om nieuwe manieren aan te bieden om toegang te krijgen tot financiële diensten zoals leningen, verzekeringen en spaartegoeden door de traditionele tussenpersonen te elimineren. 

In één jaar tijd zijn de activa van DeFi-producten gegroeid van 2 miljard dollar naar 55 miljard dollar, volgens documenten van DeFi Pulse die door de Financial Times zijn ingekeken. 

Een bloeiende markt dus, die ook de interesse van de autoriteiten wekt. Voor Dan Berkovitz, commissaris van de US Commodity Futures Trading Commission, zouden vele DeFi projecten illegaal kunnen zijn.

Geen lanceervenster

In dit stadium zijn er nog veel vragen over het nieuwe project van Dorsey. Hij heeft ons echter verzekerd dat de routekaart, de ontwikkeling en de code van zijn platform open source zullen zijn.

We weten ook dat de Square-oprichter heeft gekozen voor de Bitcoin-blockchain in plaats van de Ethereum-blockchain om de smart contracts te beveiligen die op zijn platform zullen worden gemaakt, ondanks het feit dat het wordt beschouwd als trager en minder efficiënt dan de Ethereum-blockchain.

Voor de rest zullen we moeten wachten tot het platform officieel wordt gelanceerd. Helaas heeft Dorsey hier nog niets over gezegd. (lb/NS)

Lees ook:

Meer
Laatste update:
Laatste update:
Lees meer...
Markten
BEL20