3 redenen waarom cryptomunt Polkadot koersrecords blijft breken

Altcoin Polkadot (DOT), is er de voorbije week met maar lieft 33 procent op vooruitgegaan. DOT heeft een paar unieke functies, en is naar marktkapitalisatie de 9de grootste cryptomunt. Volgens cryptonieuwssite CoinTelegraph kunnen drie zaken ervoor zorgen dat de munt nog hogere toppen scheert.  

Waarom is dit belangrijk?

Polkadot heeft, in tegenstelling tot Bitcoin, nooit de bedoeling gehad om een betaalsysteem te zijn. Het is het onderliggende systeem dat waardevol is. Wat doet Polkadot dan precies? DOT wil een parablockchain zijn. Dat is een blockchain die connecties legt tussen de verschillende blockchains die los van elkaar opereren. Bitcoin betalen die met smart contracts vanop de Ethereum-chain is opgesteld, bijvoorbeeld.

Gegevens van TradingView tonen aan dat na een dieptepunt van 10,36 dollar op 20 juli, de prijs van DOT met 205 procent is gestegen tot een intraday-hoogtepunt van 33,13 dollar op het moment van schrijven.

DOT/USDT de voorbije 5 dagen – bron: TradingView

Drie redenen waarom er erg gunstige vooruitzichten zijn voor DOT, volgens CoinTelegraph:

  • komende parachain-veilingen;
  • een snel groeiend ecosysteem van projecten die geïnteresseerd zijn om op het netwerk te lanceren;
  • een gestage toename van het dagelijkse handelsvolume.

Reden 1: Parachain-veilingen enthousiasmeren de cryptowereld.

“Een van de grootste drijvende krachten achter het momentum van Polkadot zijn de aankomende parachain-veilingen”, volgens CT. Wat houden die echter in?

Wel, op deze openbare verkopen strijden verschillende projecten om stemmen van de DOT-gemeenschap. Waarom precies? “Om een van de beperkte slots te bemachtigen die beschikbaar zijn om op het netwerk te lanceren”.

Polkadots “wilde neef”, Kusama (KSM), heeft net z’n tweede veiling achter de rug; de projecten werden eind juli en de eerste september gekozen.

  • Kusama is een publieke pre-productie omgeving voor Polkadot, een die elke ontwikkelaar in staat stelt om te experimenteren en nieuwe blockchains of apps te testen voordat ze op dit netwerk worden vrijgegeven.
  • Gesteld kan worden dat Kusama fungeert als een soort zandbak voor ontwikkelaars, die vroege versies van Polkadot-projecten willen testen. Maar dan met een echte cryptomunt, die op een open markt wordt verhandeld.

“Als onderdeel van het parachain crowdloan-proces, stemmen gebruikers op projecten door DOT-tokens vast te zetten voor een bepaalde termijn. Dit is een manier om financiering te bootstrappen voor de projecten die uiteindelijk worden gekozen om een van de beperkte slots te vullen.”

“Het Polkadot-netwerk zal zijn eigen parachain-veilingen ondergaan zodra alle veilingen op het Kusama-netwerk zijn voltooid. Het proces is volledig gecontroleerd, en tot op heden verliepen de op Kusama gebaseerde parachains soepel.”

Reden 2: Het ecosysteem van Polkadot.

Het gigantische ecosysteem van Polkadot / bron: CoinTelegraph

Een andere reden voor de recente opmars van DOT, is het grote aantal projecten dat geïnteresseerd is in het verkrijgen van zo’n parachain-slot en wil lanceren op het netwerk.

“Zoals blijkt uit de bovenstaande grafiek, heeft het Polkadot-ecosysteem het afgelopen jaar een enorme groei doorgemaakt wat protocollen en ondersteunende infrastructuur betreft. Deze groei wordt slechts overtroffen door slechts een klein aantal concurrerende netwerken in de industrie”, aldus CT.

“Met de parachain-veilingen in het vooruitzicht, is het waarschijnlijk dat het ecosysteem zal blijven uitbreiden en nieuwe projecten zal verwelkomen.”

Reden 3: het handelsvolume zat de voorbije weken in de lift.

Een derde reden voor de gunstige vooruitzichten voor DOT is de toename van het handelsvolume de voorbije weken. Dat is nu terug op niveaus die niet meer zijn gezien sinds de wijdverbreide selloff tijdens de cryptocrash, eind mei.

Volgens gegevens van CoinMarketCap, steeg het 24-uurs handelsvolume van DOT met meer dan 300 procent op dinsdag tot een hoogtepunt van 5,41 miljard dollar. Het was “de anticipatie van de komende Kusama-parachainveilingen die Polkadot-beleggers enthousiast maakte.” Zij zien immers “het succes van KSM (…) als een proxy van wat er kan gebeuren met de prijs van DOT”.

“Als het Kusama-netwerk (…) de weg vrij kan maken voor het veilingproces (…) op het Polkadot-netwerk, zou de vraag naar DOT kunnen stijgen. En dit zou zich kunnen vertalen in hogere prijzen voor het activum”, besluit CT.

Lees ook:

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20