Wat is Polkadot en waarom is die cryptomunt plotseling zo populair?

Dat bitcoin aan de lopende band records breekt, dat hoeven we u niet te zeggen. Maar in de schaduw van de grootste, breken enkele nieuwe veelbelovende munten heel wat potten. Polkadot, bijvoorbeeld, breekt plots in de top vijf meest populaire cryptomunten binnen.

In het nieuws: Cryptomunt Polkadot, DOT, stijgt met 27 procent op de cryptomarkten. Het is plots de vijfde grootste cryptomunt ter wereld, terwijl hij nog maar sinds 2019 bestaat.

Wat is het verschil met bitcoin? Bitcoin had in eerste instantie de bedoeling om als alternatief betaalsysteem te dienen. Nu is het vooralsnog eerder een investering. Polkadot daarentegen heeft nooit de bedoeling gehad om een betaalsysteem te zijn. Het is het onderliggende systeem dat waardevol is.

Wat doet Polkadot dan juist? Polkadot wil een parablockchain zijn. Dat is een blockchain die connecties legt tussen de verschillende blockchains die los van elkaar opereren. Bitcoin betalen die met smart contracts vanop de Ether-chain is opgesteld, bijvoorbeeld.

Waarom is Polkadot net nu populair? Dat heeft vermoedelijk alles te maken met de stijging van de bitcoinprijs. Omdat er zoveel institutionele investeerders zijn, wordt de kans gestaag kleiner dat bitcoin een bubbel is die elk moment kan ontploffen. Door het plafond van 50.000 dollar te doorbreken en nadien verder te rallyen, krijgt de hele cryptomarkt een kleine boost. Zeker als ze niet noodzakelijk concurrentie zijn voor bitcoin, zoals Polkadot.

Waarom hebben mensen vertrouwen in Polkadot? Omdat Polkadot is opgericht door een cryptoveteraan. Dat is relatief natuurlijk, maar oprichter Gavin Wood zat ook al achter die tweede bekendste crypto/blockchain: Ethereum. Met Polkadot wou hij een betere versie van Ethereum ontwerpen, die kan samenwerken met bestaande en geïsoleerde blockchains.

Wat kunnen we concluderen uit de top 5? Dat het voor leken erg belangrijk is om duidelijk te maken wat een crypto kan. Bitcoin is een betaalmiddel en investeringsvehikel. Ethereum is een soort supercomputer en smart-contractgenerator. Ripple wil goede vrienden worden met het huidige bankensysteem en Tether legt de link met de dollar. Polkadot zou er potentieel voor gaan zorgen dat al deze digitale grootboeken ook nog eens met elkaar gaan praten.

Waarom al dan niet investeren? Polkadot is een prima voorbeeld van investeren in een cryptomunt omwille van de functionaliteit en niet de intrinsieke waarde.

Lees ook:

Meer