Solana (SOL) wordt op drie na grootste cryptomunt, met een marktwaarde van 75 miljard dollar

Solana (SOL) overtrof Cardano (ADA) en de toonaangevende stablecoin Tether (USDT) om de vierde grootste cryptomunt te worden volgens marktkapitalisatie.

Bij het schrijven was de nettowaarde van de totale SOL-tokens in omloop iets meer dan 75 miljard dollar. De munt moet alleen Binance Coin (106 miljard dollar), Ether (558 miljard dollar, en Bitcoin (1.23 biljoen dollar) laten voorgaan. Ondertussen bedroeg de marktkapitalisatie van Cardano en Tether respectievelijk 67 miljard dollar en 72 miljard dollar.

Gegevens van CoinMarketCap

Solana’s marktkapitalisatie ging omhoog toen zijn inheemse token, SOL, naar alweer een recordhoogte steeg. Op 7 november steeg de SOL-prijs voor het eerst in de geschiedenis boven de 262 dollar. Volgens cryptonieuwssite Cointelegraph was dit voornamelijk het gevolg van een marktbrede prijsrally, die andere grote cryptomunten vergelijkbare winsten zag boeken.

Gamingwereld

Daarnaast kreeg SOL bijkomende bullish signalen door Solana’s uitbreiding naar de gamingwereld. Op vrijdag kondigden Solana Ventures, Lightspeed Venture Partners en derivatenbeurs FTX de lancering aan van een 100 miljoen dollar wegend GameFi-fonds. Het geld zal worden gebruikt om te investeren in gamestudio’s, technologiebedrijven en andere projecten “op het snijvlak van blockchain en gaming”, aldus de bedrijven.

Solana Ventures moet game-ontwikkelaars aantrekken om hun projecten te bouwen op de openbare blockchain. Dit schenkt beleggers het vooruitzicht op een meer wijdverbreide acceptatie van het netwerk. Een soortgelijke adoptieboom stuwde in 2021 de SOL-prijs omhoog met bijna 17.500 procent; van 1,51 dollar naar 262,45 dollar.

Uitdager voor Ethereum

Beleggers zien Solana als een van de meest serieuze uitdagers voor Ethereum, het leidende smart contracts-platform dat worstelt met hogere transactiekosten (gas fees) en netwerkproblemen.

Solana beweert bijvoorbeeld dat het 50.000-60.000 transacties per seconde (tps) kan verwerken voor een gemiddelde transactiekost van 0,00025 dollar. Ter vergelijking, Ethereum verwerkt 15-30 tps, met zijn mediane transactiekosten variërend tussen 4 en 21 dollar.

Paul Veradittakit, een partner bij Pantera Capital, liet bij persagentschap Bloomberg optekenen dat Solana “de topconcurrentie” is voor Ethereum, Cardano, en andere smart contract-platformen, met betrekking tot “ontwikkelaarsadoptie en momentum.”

Netwerkuitval

Het is echter niet allemaal zonneschijn. Zo vertoonde het Solana-netwerk ook kenmerken van resource exhaustion, te veel transacties en te weinig validators, wat leidde tot een achttien uur lange netwerkstoring in september. Als dit probleem niet wordt verholpen, kan dit het risico verhogen dat transacties in het hele Solananetwerk worden teruggedraaid of gewijzigd.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20