Markt voor cryptomunten voor het eerst meer dan 3.000 miljard dollar waard

De markt voor cryptomunten overschreed maandag voor het eerst in zijn geschiedenis de grens van 3.000 miljard dollar. Dat blijkt uit berekeningen van de website CoinGecko, die meer dan 10.000 cryptocurrencies volgt. Een jaar geleden was diezelfde markt amper 500 miljard dollar waard.

De cryptosfeer profiteert van de toegenomen interesse van de traditionele financiële wereld en van een stormloop van nieuwe investeerders. Die laatsten worden afgeschrikt door de verdamping van hun spaargeld als gevolg van de toenemende inflatie.

Zoals vaak hadden analisten moeite om een verklaring te vinden voor de sterke prijsstijging van maandag. Bitcoin (5 procent gestegen tot 66.035 dollar) naderde zijn all-time high, terwijl ethereum, de op een na grootste cryptocurrency, 2 procent steeg tot 4.727 dollar, na eerder te zijn gestegen tot een nieuw hoogtepunt van 4.768 dollar. Bitcoin en ethereum zijn goed voor respectievelijk meer dan 40 procent en iets minder dan 20 procent van de markt. 

De Amerikaanse markten hebben sinds eind oktober toegang tot een door bitcoin ondersteund indexproduct (ETF). Daarmee kunnen beleggers inzetten op de opkomst van de toonaangevende cryptocurrency zonder Wall Street te verlaten. Bovendien is, in tegenstelling tot de euro of de dollar, het aantal bitcoins vastgesteld op 21 miljoen, die geleidelijk worden uitgegeven, een regel die niet kan worden gewijzigd zonder het hele gedecentraliseerde netwerk te controleren.

Sommige beleggers zien cryptocurrencies als een manier om zich te beschermen tegen de inflatie, die in Europa en Noord-Amerika toeneemt.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20