De kracht van HODL: “Bitcoin-houders die kochten bij 20.000 dollar weigeren BTC te verkopen bij all-time highs”

De meeste crypto-beleggers die tijdens de piek van 2017 Bitcoins (BTC) aan hun portefeuille toevoegden, hebben nog steeds hun munten niet verkocht – ook niet toen BTC recent koersrecords brak. Dat suggereert HODL Waves, een grafiek die wordt gebruikt om in te schatten wanneer Bitcoins voor het laatst zijn verplaatst op de blockchain.

De koers van de grootste cryptomunt naar marktwaarde schoot in 2017 kort naar een record van 20.000 dollar. Daarna volgde een lange tijd zonder nieuwe recordprijzen. Intussen heeft Bitcoin in 2021 een all-time high gezien van 69.010 dollar. Toch weigert een groot gedeelte zijn of haar BTC van de hand te doen.

Groot deel van de markt laat Bitcoins gewoon staan

HODL Waves, een creatie van Unchained Capital, visualiseert de periodes waarin Bitcoin het meest recent is bewogen. Het doet dit door verschillende kleuren te gebruiken voor munten die op verschillende datums worden verhandeld.

  • Rood, oranje en geel (warme kleuren) vertegenwoordigen recent verhandelde BTC.
  • Licht geel, groen en blauw (koudere kleuren) vertegenwoordigen BTC die al een tijdje niet meer verhandeld zijn.
bron: Unchained

Ondanks de grote prijsbewegingen in 2021 laat een groot deel van de markt hun Bitcoins gewoon stil staan.

  • Ondanks sterke winsten en even sterke correcties in 2021, weigeren degenen die in of na november 2020 in de markt zijn gestapt of aan hun posities hebben toegevoegd, te verkopen.
  • Ook laat de grafiek zien dat het aanbod dat wordt gecontroleerd door zes-tot-twaalf-maanden-“hodlers” is toegenomen: van 8,7% aan het begin van juni tot 21,4% op 17 november.
    • Kortom: munten die voor het laatst bewogen in de afgelopen zes tot 12 maanden maken nu het grootste deel uit van het BTC-aanbod.
  • Tegelijkertijd zijn de munten die al meerdere jaren in bezit zijn, slechts licht gedaald. Dat geeft aan dat er een bescheiden verkoop heeft plaatsgevonden en dat, met uitzondering van de zes-tot-twaalf-maanden-groep, beleggers vastberaden blijven.
  • De gegevens benadrukken de theorie dat weinig BTC-eigenaren van plan zijn om te verkopen tegen de huidige prijzen, zelfs als deze records breken.

Verkopen

Het lijkt er dus op dat steeds meer Bitcoin-bulls hun munten netjes in hun portefeuille laten zitten, en dat ook recordprijzen hen niet verleiden om te verkopen.

Volgens de analist Will Clemente is dat echter aan het veranderen. Adressen die onverzettelijk leken, schieten langzaam weer in gang en versturen Bitcoins. De laatste keer dat dat gebeurde was in november vorig jaar.

HODL

HODL” is overigens één van de meest gebruikte memes op de cryptomarkt en verwijst naar het koppig vasthouden aan digitale munten voor ellenlange periodes, om zo volledig de deflatoire natuur van de crypto te benutten en winst te maximaliseren.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20