IMF stuurt bedekte waarschuwing naar El Salvador over invoering Bitcoin

Zonder het land bij naam te noemen, plaatst het Internationaal Muntfonds (IMF) vraagtekens bij de plannen van El Salvador met Bitcoin.

Vanaf 7 september mogen de inwoners van El Salvador Bitcoin gebruiken voor hun dagelijkse transacties. Het Centraal-Amerikaanse land wordt daarmee het eerste land ter wereld dat de cryptomunt zal aanvaarden als wettelijk betaalmiddel. Momenteel gebeuren de courante transacties alleen in Amerikaanse dollar.

Uit een enquête bleek dat de meerderheid van de Salvadoranen sceptisch staat tegenover de plannen. Er waren vorige week zelfs enkele straatprotesten. De demonstranten vrezen voor financiële chaos en juridische onzekerheid.

“Een stap te ver”

Via een blogpost mengt ook het IMF, dat eerder al de wenkbrauwen fronste bij de plannen van president Nayib Bukele, zich weer in de discussie, al wordt El Salvador deze keer niet met naam genoemd. De tekst is ook niet ondertekend door de top van het Muntfonds, maar door twee hoge experten.

De boodschap is evenwel duidelijk bestemd voor El Salvador en mogelijk andere Latijns-Amerikaanse landen. Een cryptomunt invoeren als nationale munt is voor het Muntfonds “een stap te ver”, omdat “in de meeste gevallen de risico’s en de kosten groter zijn dan de mogelijke voordelen”. De volgende problemen dreigen volgens de IMF-experten op te duiken:

  • De invoering bedreigt de macro-economische stabiliteit, omdat er meteen wisselkoersproblemen ontstaan. De burgers en bedrijven zullen voortdurend kijken welke prijsnotering – in de gangbare traditionele munt of in Bitcoin – voor hen de interessantste is.
  • Omdat de ingevoerde goederen niet in Bitcoin genoteerd zijn, zal dat leiden tot “hoogst onstabiele binnenlandse prijzen”.
  • Ook de overheid wordt blootgesteld aan wisselkoersrisico’s, omdat de belastinginkomsten ook deels in Bitcoin zullen binnenstromen.
  • De banken worden eveneens blootgesteld aan bijkomende risico’s, als gevolg van de grillige koersschommelingen van de cryptomunt en de juridische onzekerheden, bijvoorbeeld bij een niet-betaling in Bitcoin.
  • De invoering van Bitcoin als wettig betaalmiddel opent de deur voor het witwassen van misdaad- en terreurgeld.
  • Bitcoinbetalingen vereisen een minimum aan technologie en doorgaans ook een internetverbinding. Maar die zijn niet altijd voorhanden in de meer landelijke regio’s. En wat als er een technologisch probleem opduikt tijdens de transactie?
  • Het delven van cryptomunten vereist enorme hoeveelheden stroom, waardoor “de ecologische implicaties van een invoering als nationale munt verschrikkelijk kunnen zijn.”

Bitcoin als nationale munt invoeren is dan ook “een af te raden gemakkelijkheidsoplossing”, zo besluiten de IMF-experten.

Lees ook: “Bitcoin kan de economie van El Salvador volledig doen instorten”

(jvdh)

Meer