GELEKT: Bitcoinwetsvoorstel van Paraguay stelt teleur: “Lijkt totaal niet op dat van El Salvador”

De Paraguayaanse politicus Carlos Rejala probeert een Bitcoinwet door te voeren in zijn land. Volgens een gelekte versie van het wetsvoorstel wordt het mijnen en verhandelen van Bitcoin gereguleerd. Bovendien moeten cryptobeleggers zich registreren.

Waarom is dit belangrijk?

Nadat El Salvador in juni besloot om Bitcoin vanaf september te aanvaarden als erkend betaalmiddel, ontstonden er onmiddellijk geruchten dat andere Latijns-Amerikaanse landen zouden volgen. Er werd vooral naar Paraguay, Panama en zelfs Brazilië gekeken. Woensdag lekte een wetsontwerp van de Paraguayaanse Bitcoinwet uit. Die blauwdruk staat, in tegenstelling tot Salvadoraanse voorstel, bol van reguleringen.

Paraguay is nog maar enkele uren verwijderd van het introduceren van een eigen wetsvoorstel voor het gebruik van Bitcoin als erkend betaalmiddel. Er wordt verwacht dat het voorstel donderdag wordt ingediend bij het Paraguayaanse congres.

Cryptosite Decrypt heeft echter woensdag al een gelekte versie van de Bitcoinwet bemachtigd. Daarin staat te lezen dat het mijnen van cryptomunten en verhandelen van de digitale activa via cryptobeurzen wordt gereguleerd.

Maar het grootste nieuws is toch wel dat cryptobeleggers zich eerst zullen moeten registreren bij de Paraguayaanse regering als “cryptoactoren”. Cryptofanatan lieten zich woensdag op sociale media alvast teleurgesteld uit over het wetsvoorstel.

“90 procent gekopieerd van gefaalde wetsvoorstellen”

“Het doel van dit wetsvoorstel is om legale duidelijkheid op financieel en fiscaal vlak uit te bouwen voor bedrijven die zich bezighouden met de productie en commercialisatie van digitale activa”, staat er te lezen in de blauwdruk.

De Paraguayaanse architect en techfanaat Juan Pessolani, die naar verluidt het wetsontwerp lekte aan Decrypt, maakt brandhout van de tekst: “90 procent van deze wet is een letterlijke vertaling van twee gefaalde wetsvoorstellen van Argentinië en Colombia”, zei Pessolani tegen Decrypt.

“Bovendien staan er citaten in uit een Venezolaanse blog en een onbetrouwbare antivirussite. Dat zijn de laatste plaatsen waar een geïnformeerde persoon voor dit belangrijke project onderzoek zou voeren”, besluit Pessolani.

Laserogen in Latijns-Amerika

Het wetsvoorstel werd ontworpen door Congreslid Carlos Rejala en senator Fernando Silva Facetti. Die eerste werd vooral geïnspireerd door de Salvadoraanse president Nayib Bukele, die met zijn partij een Bitcoinwet door het parlement loodste.

Rejala gaf zichzelf zelfs laserogen op Twitter, een populaire meme en ‘inside joke’ binnen de wereld van Bitcoiners. Een persoon met laserogen zou feitelijk een “Bitcoin maximalist” zijn, ofwel iemand die gelooft dat Bitcoin de valuta van de toekomst is en fiatgeld uiteindelijk het onderspit zal delven.

(am)

Lees ook:

Meer