Wereldprimeur in El Salvador: Bitcoin wordt wettig betaalmiddel in het land

El Salvador is het eerste land in de wereld dat Bitcoin (BTC) aanvaardt als wettig betaalmiddel. De regering van president Nayib Bukele heeft dinsdagnacht een wetsvoorstel daaromtrent goedgekeurd.

De bal ging afgelopen weekend al aan het rollen. Toen liet de Salvadoraanse president tijdens een video-opname, die zaterdag is getoond op de Bitcoin Conference in Miami, weten dat zijn land werkt aan de legalisering van Bitcoin. Vier dagen na de bekendmaking heeft de regering van El Salvador met een ruime meerderheid (62 van 84 stemmen) het wetsvoorstel om BTC te legaliseren in het land goedgekeurd. De president had vorige week het wetsvoorstel ingediend.

Toegang geven tot financiële dienstverleningen

El Salvador is daardoor het eerste land in de wereld dat Bitcoin wettelijk erkent als betaalmiddel. ‘Het zal voor financiële inclusie, investeringen, toerisme, innovatie en economische ontwikkeling zorgen in ons land’, liet de president kort na de stemming via Twitter weten. Hij heeft het over een historische beslissing. De president zei eerder al dat de legalisering van de cryptomunt ervoor zal zorgen dat de 70 procent van de Salvadoranen die geen bankrekening hebben toegang zullen krijgen tot financiële dienstverleningen.

De economie van El Salvador is sterk afhankelijk van geldovermakingen vanuit het buitenland, die ongeveer 20 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van het land uitmaken. Meer dan twee miljoen Salvadoranen wonen in het buitenland, maar blijven nauwe banden houden met hun geboorteplaats en sturen elk jaar meer dan 4 miljard dollar terug. Dankzij de legalisering van Bitcoin zal het veel eenvoudiger zijn om dergelijke transacties te doen. Zo moeten ze onder meer geen rekening houden met eventuele wisselkoerskosten. Door de legalisering wil El Salvador zich ook minder afhankelijk maken van de dollar. Dat is nu samen met Bitcoin de munteenheid van het land.

‘De nieuwe wet treedt onmiddellijk in werking’, zei de president tijdens een gesprek op Twitter Spaces, het antwoord van Twitter op Clubhous. Hij zei ook dat alle handelszaken in zijn land verplicht zullen worden om de cryptomunt te aanvaarden.

En de andere landen?

Tijdens het gesprek zei Bukele dat de regering een Bitcoinwallet zal lanceren, maar die zal niet verplicht worden. De regering is van plan 150 miljoen dollar aan Bitcoins aan te houden in een trustfonds in haar ontwikkelingsbank om de risico’s van handelaren op zich te nemen. Voorts zal het land een permanente verblijfsvergunning geven aan iedereen die drie BTC investeert in El Salvador.

Volgens geruchten spelen ook andere landen in Zuid-Amerika met het idee om Bitcoin te legaliseren. Twee dagen na de aankondiging van Bukele zei de Paraguayaanse politicus Carlos Antonio Rejala Helman op Twitter dat zijn land aan een groot project rond Bitcoin en PayPal zal beginnen werken. Ook Panama en Brazilië zouden overwegen om in de voetsporen van El Salvador te treden.

Het goede nieuws uit El Salvador heeft tot nu toe slechts een beperkte impact gehad op de koers van Bitcoin. Die is de afgelopen 24 uur gestegen met 6,9 procent tot 34.950 dollar. De grootste cryptomunt heeft gisteren weliswaar 10 procent verloren.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20