Bitcoin mijnen verbruikt acht keer meer energie dan Facebook en Google samen

Dat de opkomst van Bitcoin en andere cryptomunten gepaard gaat met een stevig ecologisch prijskaartje is geen publiek geheim. Uit cijfers van de financiële nieuwssite Finbold blijkt dat ‘miners’ tot acht keer meer energie verbruiken dan de techgiganten Facebook en Google samen.

Waarom is dit belangrijk?

Het energieverbruik van mijnen naar cryptomunten is al een tijdje voer voor discussie. Verschillende studies hebben immers al aangetoond dat het energieverbruik van alle miners samen hoger ligt dan dat van sommige landen. Critici vragen zich dan ook af hoe duurzaam Bitcoin in de realiteit is. Zeker nu er wereldwijd een groene transitie aan de gang is.

Wie geld wil verdienen aan bijvoorbeeld Bitcoin, moet niet altijd rechtstreeks investeren in de cryptomunten. Veel cryptoliefhebbers kopen krachtige pc’s om te ‘mijnen naar Bitcoins’. Door complexe formules op te lossen helpen miners om cryptotransacties te vervolledigen. Miners kunnen op die manier Bitcoins verdienen. Die formules worden weliswaar complexer naarmate er meer Bitcoins gemijnd worden. Daarom hebben de miners krachtige pc’s nodig die veel energie verbruiken. Sommigen beschikken over enorme installaties.

Energieverbruik loopt hoog op

Dat energieverbruik kan stevig oplopen, leren cijfers van Finbold. Daaruit blijkt dat het geschatte jaarlijkse verbruik van Bitcoin sinds 5 mei uitkomt op 143 terawattuur (TWh). Dat is gigantisch als we bijvoorbeeld de vergelijking maken met Facebook en Google. De twee techgiganten samen verbruiken jaarlijks ‘slechts’ 17 TWh. Het jaarlijkse verbruik van het sociale netwerk klokt af op 12 TWh, terwijl dat van Google 5 TWh bedraagt.

Als we de vergelijking maken met landen, zien we dat Bitcoin op jaarbasis meer energie verbruikt dan onder meer Noorwegen (124 TWh), Bangladesh (71 TWh) en Zwitserland (56 TWh).

De energieverbruik van miners is al meermaals voer voor discussie geweest. Met een marktwaarde van maar liefst 1.000 miljard dollar trekt de cryptomunt almaar meer gelukzoekers aan. De geschiedenis toont aan dat er een sterke correlatie is tussen het energieverbruik en de waarde van Bitcoin. Naarmate de prijs van de cryptomunt stijgt, is het voor miners voordeliger om transacties goed te keuren. De potentiële winsten liggen immers hoger.

Google en Facebook vergroenen

Google en Facebook daarentegen kunnen hun energieverbruik relatief goed onder controle houden. Het grootste deel van het stroomverbruik van deze bedrijven gaat naar hun datacenters. Het verbruik zal naar verwachting echter dalen nadat de bedrijven inspanningen hebben geleverd om de gegevensoperaties energie-efficiënter te maken met hernieuwbare energiebronnen.

Google heeft onlangs bijvoorbeeld een groene deal gesloten met de energieleverancier AES. Volgens die overeenkomst zal AES de komende tien jaar 500MW groene stroom aan de datacenters in Virginia leveren.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20