‘We geloven dat de impact van bitcoinminen een nettopositief resultaat voor het milieu zal betekenen’

Bitcoin minen kost energie. Veel energie, meer dan een klein Europees land zelfs. Maar is dat een argument om de munt tegen te houden?

Wat is er aan de hand? Bitcoin minen kost veel energie. Dat komt omdat voor elke nieuwe bitcoin, er intensieve vraagstukken moeten worden opgelost. Wie dat het snelste doet, wint de prijs voor het opduikelen van een bitcoin. Er strijden dus veel supercomputers tegelijk om de eer en de bitcoin.

Hoe groot is dat energieverbruik precies: Bitcoin verbruikt 120 Terawattuur per jaar. Slechts dertig landen verbruiken meer. Dat weet het ­Centrum voor alternatieve ­financiering (CAF) aan de Britse Cambridge-universiteit. Crypto neemt 0,5 procent van het totale energieverbruik voor zijn rekening.

Lees ook: Hoe bitcoin het licht doet uitgaan in Iraanse steden

Is dat te verantwoorden? Dat is precies de vraag die analisten zich stellen. Als bitcoin puur een speculatief gegeven is, wordt zo een grote energie-investering moeilijk te verdedigen. Als het daarentegen een vervanging van goud betekent, kan het die investering waard zijn.

Maar kan bitcoin zomaar goud vervangen? Kort gesteld: als investeringsmiddel wel. Maar bitcoin zit inherent anders in elkaar, er is een gelimiteerd aantal stuks van te krijgen, terwijl er nog steeds goud opgegraven wordt. Dat is ook meteen aantrekkelijk.

En de ecologische impact? Die is afhankelijk van hoeveel bitcoin gemined wordt met hernieuwbare energie en hoeveel CO2 dat opwekken en minen net kost. Miners zijn globaal genomen niet bezig met de milieu-impact, maar hernieuwbare energie is in sommige Scandinavische landen wel goedkoper dan fossiele brandstoffen.

Waarom zijn mensen hier nu pas boos over? De man die zichzelf stoelt op ecologische inspanningen, Elon Musk, heeft net voor anderhalf miljard dollar bitcoin gekocht. Dat doet volgens critici zijn klimaatinspanningen met Tesla teniet.

Lees ook: Manipuleert Elon Musk de markt? En nog twee andere vragen over de bitcoin-stunt van Tesla

Wat denken bitcoin-believers? Yassine Elmandjra, crypto-analist bij ARK, vatte het samen in een aantal tweets.

  • ‘We geloven dat de impact van bitcoinminen een nettopositief resultaat voor het milieu zal betekenen’.
  • ‘Proof of work-mining is cruciaal voor bitcoin. In het bitcoinnetwerk is geloofwaardigheid beschermd door computerwerk en het mijnen is wat bitcoin toestaat om vertrouwen en de waarde transfer te coördineren zonder te leunen op een gecentraliseerde autoriteit.’
  • ‘De kost om bitcoin te mijnen is fundamenteel voor zijn waarde. Bitcoin kan, niet zoals fiatgeld, met een duw op de knop bijgemaakt worden. Het zet energie om in monetaire waarde.’
  • ‘Zelfs dan is de consumptie van bitcoin triviaal vergeleken met al bestaande financiële systemen. Gemeten aan elektriciteit alleen is bitcoin veel efficiënter dan traditionele banken en goudmijnen op wereldschaal.’

Meer weten over bitcoin minen? Lees het hier!

Lees ook:In 2025 is bitcoin 1 miljoen dollar waard’

Meer