Bitcoin presteert voor het derde jaar op rij beter dan aandelen en goud

Grote beleggers worden naar crypto gedreven door een panische angst voor de wereldwijd toenemende inflatie.

De koers van Bitcoin, de grootste cryptomunt ter wereld volgens marktwaarde, noteert op het moment van schrijven aan zo’n 47.700 dollar. Dat is bijna 30 procent minder dan toen de cryptomunt in november koerste aan een recordprijs van ongeveer 69.000 dollar.

Toch blijft de crypto een van de beste investeringsklasses in de geschiedenis. Voor het derde jaar op rij waren de rendementen op Bitcoin hoger dan die van de S&P 500, een index die de waarde van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven volgt, en het edelmetaal goud.

Volgens een rapport van Arcane Research zou de totale groei van Bitcoin, vergeleken met een jaar geleden, uitkomen op bijna 73 procent. De S&P 500 zou “maar” met 28 procent gegroeid zijn en goud zou zelfs met 7 procent gekrompen zijn.

“Meeste economen zagen inflatie niet aankomen”

De hoofdoorzaak van de ongeziene stierenmarkt van Bitcoin lag wellicht bij het, bijna wereldwijd, toenemende inflatieniveau, merkt het rapport op. De Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) kende in november dan ook de grootste jaarlijkse stijging in vier decennia.

“De meeste economen hadden de hoge inflatie niet zien aankomen, zoals blijkt uit de inflatieverwachtingen voor de consument over één jaar”, voert Arcane Research verder aan. “Met zijn winst van 73 procent in het zeer inflatoire 2021 heeft Bitcoin bewezen een uitstekende hedge voor inflatie te zijn.”

Angst voor inflatie drijft institutionele beleggers naar crypto

Een soepel monetair beleid en de groeiende angst voor de stijgende inflatie hebben ook grote financiële instituten ertoe aangezet om dit jaar te investeren in crypto en beleggingsproducten voor digitale munten op te zetten voor rijke klanten.

Volgens Arcane zou er in 2021 sprake zijn van een instroom van zeker 140.000 Bitcoins, ofwel 5,8 miljard euro, in de spot- en derivatenmarkt van cryptomunten. Vooral de indextrackers (ETF’s) voor futurescontracten waren daarbij populair. In oktober lanceerde ProShares zo’n eerste ETF in de VS. In Europa en Canada bestaan soortgelijke beursproducten al verschillende jaren.

Dergelijke ETF’s voor de spothandel van goud kenden dit jaar een leegloop van zeker 8,8 miljard dollar, staat te lezen in een rapport van de World Gold Council.

(kg)

Meer