De allereerste Bitcoin-ETF noteert dinsdag op een Amerikaanse beurs

Een aan Bitcoin futures gelinkte exchange-traded fund van ProShares maakt dinsdag officieel zijn Amerikaans debuut. Zo’n op futures (contracten) gebaseerde ETF zal beleggers niet in staat stellen om Bitcoin rechtstreeks te kopen, maar is nog steeds een mijlpaal voor de crypto-industrie wat betreft mainstream aanvaarding en regelgeving. Drie andere Bitcoin futures ETF’s verwachten deze maand verder te gaan met hun lanceringen.

Waarom is dit belangrijk?

Beleggers hebben lang gewacht op de eerste cryptogerelateerde ETF op de Amerikaanse beurs. Bitcoin futures ETF’s houden echter zelf geen Bitcoins aan. Het is nog steeds uitkijken naar groen licht van de Amerikaanse beurswaakhond SEC voor de lancering van een Bitcoin-ETF met de cryptomunt rechtstreeks als onderliggend effect.

Leverancier van beursproducten ProShares meldt dat het op dinsdag 19 oktober het allereerste Bitcoin-gekoppelde exchange-traded fund in de VS zal lanceren.

De ETF zal dinsdag beginnen met de handel op de New York Stock Exchange onder het tickersymbool “BITO”.

BITO kan worden gekocht en verkocht als een aandeel en vereist niet dat beleggers een account hebben bij een cryptobeurs of een crypto wallet hebben.

“Wij geloven dat (veel) beleggers reikhalzend hebben uitgekeken naar de lancering van een Bitcoin gelinkte ETF, na jaren van inspanningen om er een te lanceren,” aldus ProShares-CEO Michael Sapir in een verklaring. Sapir vertelde The New York Times – die het nieuws als eerste meldde – dat het bedrijf de eerste op de Amerikaanse markt zou zijn met een Bitcoin futures ETF, te verhandelen op de NYSE.

Marktkap van meer dan 1 biljoen dollar

De komst van de Bitcoin futures ETF komt nu ’s werelds bekendste cryptomunt de marktkapitalisatiedrempel van 1 biljoen dollar heeft overstegen. Hierdoor is de bredere cryptomarkt gegroeid naar een marktwaarde van meer dan 2 biljoen dollar.

Tientallen bedrijven wachten nog steeds op de goedkeuring van de SEC voor een ETF met de cryptomunt direct als onderliggende waarde.

Overigens worden in Europa op Eurex, Europa’s grootste derivatenbeurs, sinds 13 september al Bitcoin-futures genoteerd.

(lp)

Meer