Koers van Bitcoin nadert 60.000 dollar: eerste Amerikaanse crypto-ETF kan elk moment goedgekeurd worden

De Amerikaanse beurswaakhond (SEC) maakt zich op om een eerste Bitcoin-ETF goed te keuren. Dat zou het einde betekenen van een jarenlange campagne om een indextracker voor crypto te lanceren in de VS. De koers van Bitcoin is ondertussen goed op weg naar de 60.000 dollar.

De ETF-sector is meer dan 6,7 biljoen dollar waard. ETF staat voor exchange-traded fund. Het zijn beleggingsfondsen die een beursindex automatisch volgen met handelscomputers om betere resultaten te halen. Voor die reden worden ETF’s vaak ook indextrackers benoemd.

Hoewel er verschillende ETF’s voor de aandelenmarkt zijn, bestond er in de Verenigde Staten nog geen voor cryptomunten. In Europa zijn er al verschillende van deze crypto-indextrackers. Daar zijn verschillende redenen voor. De Amerikaanse financiële toezichthouder SEC ziet allerlei valstrikken op de cryptomarkt. Zo is de regelgever bezorgd over de eventuele prijsmanipulatie van cryptomunten en is de organisatie niet geheel zeker of de sector genoeg liquiditeit kan ophoesten in crisistijden. De enorme volatiliteit van cryptomunten blijft ook een gegeven dat de SEC niet apprecieert. Daarnaast zijn er nog verschillende vraagstukken over de eigendomsrechten van crypto in beleggingsfondsen en de dreiging van hackers.

Persagentschap Bloomberg rapporteert vrijdag dat de SEC echter klaarstaat om de eerste ETF voor Bitcoin goed te keuren. Die ETF zou dienen voor de handel in futurescontracten. Een future is in feite een overeenkomst die een handelaar verplicht om activa te verkopen op een bepaald tijdstip en tegen een specifieke prijs. De goedkeuring van zo’n ETF zou een belangrijk keerpunt betekenen in de wereldwijde adoptie van cryptomunten.

Waarom is de SEC tot inkeer gekomen?

Volgens Bloomberg zou het goed mogelijk zijn dat de voorgestelde Bitcoin Strategy ETF van ProShares, een leverancier van beursproducten, volgende week klaar is voor gebruik op de markt.

Op welk vlak verschilt de ETF van ProShares met indextrackers die in het verleden werden afgewezen door de SEC? Volgens Bloomberg voldoet deze ETF, die gebaseerd is op futures en niet op de koers van Bitcoin, aan nieuwe legale spelregels die SEC-voorzitter Gary Gensler de laatste maanden uitdacht. Die zouden beleggers voorzien van “voldoende investeringsbescherming”. Er zou ook een wet uit de jaren 40 zijn die de lancering van ETF’s op basis van futures zou faciliteren, weet Bloomberg.

Bitcoin op weg om koers van 60.000 te doorbreken

De prijs van Bitcoin schoot vervolgens omhoog tot boven de 59.000 dollar. Op het moment van schrijven koerst Bitcoin aan 59.900 dollar, met een 24-uurse stijging van meer dan 3,4 procent. De laatste week zag de cryptomunt een rally van meer dan 11 procent. De laatste keer dat Bitcoin een prijs van 60.000 dollar zag was op 17 april.

Investeringsbedrijven VanEck, Valkyrie en ARK Invest dienden ook al een aanvraag in om een ETF te mogen lanceren. “Ik verwacht een lancering volgende week”, besluit Bloomberg-ETF-analist Eric Balchunas.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20