Amerikaanse beurswaakhond kan in oktober maar liefst 4 Bitcoin-beleggingsproducten goedkeuren

De Amerikaanse beurswaakhond SEC zou in oktober maar liefst vier Bitcoin futures ETF’s kunnen goedkeuren, op basis van een telling van Bloomberg Intelligence. Wat is echter het verschil tussen Bitcoin futures ETF’s en ‘gewone’ Bitcoin ETF’s?

De SEC (Securities and Exchange Commission) zou deze maand vier aanvragen moeten goedkeuren of afwijzen (de beslissing kan ook uitgesteld worden). Deze aanvragen omvatten de ProShares Bitcoin Strategy ETF, Invesco Bitcoin Strategy ETF, VanEck Bitcoin Strategy ETF, en Valkyrie Bitcoin Strategy ETF.

SEC-voorzitter Gary Gensler heeft aangegeven meer open te staan voor Bitcoin futures ETF’s dan voor Bitcoin ETF’s, schrijft Business Insider. Wat is echter het verschil?

ETF’s

  • ETF staat voor ‘exchange-traded fund’. Het is een beleggingsfonds op de beurs dat nauwkeurig een index volgt via handelscomputers om zo betere resultaten te behalen. Daarom worden ETF’s ook indextrackers genoemd.
  • Een ETF voor Bitcoin werkt eigenlijk net hetzelfde als een ETF voor de beurs. Alleen wordt er geen beursindex nagestreefd, maar de koers van de Bitcoin.
  • Hoe werkt dat dan? Een populaire aanpak is om de prijs van de Bitcoin ETF te verankeren aan een voorraad Bitcoin. Het enige wat het bedrijf hoeft te doen is er consequent voor te zorgen dat het genoeg Bitcoin in zijn bezit heeft om de waarde van zijn Bitcoin-ETF te ondersteunen.

Futures ETF’s

  • Bitcoin futures ETF’s bootsen de koers van Bitcoin-futures na in plaats van die van Bitcoin zelf.
  • Hier moet het bedrijf dat de ETF uitgeeft posities aanhouden in de Bitcoin-futuresmarkt en de prijs van de ETF verankeren aan die van Bitcoin-futurescontracten.
  • Bitcoin futures ETF’s zullen dus niet zelf Bitcoins aanhouden.

Positief signaal

In tegenstelling tot Bitcoin ETF’s, die ofwel zijn uitgesteld of verworpen, lijkt er dus meer optimisme te zijn rond Bitcoin futures ETF’s. Vooral nadat SEC-voorzitter Gary Gensler in september zei dat hij uitkijkt naar het beoordelen van dergelijke indieningen.

Ook als een positief signal beschouwd: het agentschap vroeg in de zomer twee emittenten om hun Ethereum futures ETF-aanvragen in te trekken, maar vroeg niet aan op Bitcoin gebaseerde aanvragen om hetzelfde te doen, meldde Bloomberg.

Het dichtst bij een Amerikaanse Bitcoin ETF-goedkeuring

Eerder deze week keurde de SEC de ETF van Volt Equity goed. Deze heeft tot doel bedrijven te volgen die een meerderheid van hun netto activa in Bitcoin houden, of een meerderheid van hun winst of inkomsten halen uit Bitcoin-gerelateerde activiteiten, zoals mining.

Tot dusver is dit het dichtst dat beleggers kunnen komen bij een Amerikaanse Bitcoin ETF-goedkeuring, dankzij de omslachtige beleggingsstrategie die het fonds hanteert.

Gensler heeft de goedkeuring van Bitcoin ETF’s uitgesteld – met bijna twee dozijn in het ongewisse – uit angst voor mogelijke marktmanipulatie. De VS heeft nog geen enkele ETF goedgekeurd, terwijl Canada en Europa al op Bitcoin gebaseerde ETF’s hebben gelanceerd.

Lees ook: Wat is een ETF voor cryptomunten en waarom zijn ze interessant voor beleggers?

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20