Weer een traditioneel financieel instituut dat valt voor crypto: derivatenbeurs Eurex lanceert Bitcoin ETN-futures

Eurex, Europa’s grootste derivatenbeurs, gaat vanaf 13 september Bitcoin ETN-futures noteren op basis van haar vlaggenschipproduct BTCetc. Dit moet de eerste gereguleerde markt in Bitcoin-derivaten worden van ons continent.

Waarom is dit belangrijk?

Eurex is het Europese handelsplatform voor professionele en institutionele beleggers die willen handelen in termijncontracten (futures en opties). Dat deze grote derivatenbeurs Bitcoin-futures gaat aanbieden, is het zoveelste bewijs van de groeiende aanvaarding van cryptomunten door traditionele financiële instellingen.

Vanaf 13 september kunnen institutionele beleggers op een gereguleerde manier handelen in Bitcoin-futures.

  • Een future is een derivaat (een afgeleid product). Dit betekent dat het zijn waarde ontleent aan de prijs van een ander product.
  • Bitcoinfutures zijn, net als gewone futures, termijncontracten. Hun essentie is het verhandelen van prijsafspraken.
  • Het is een overeenkomst om op een bepaalde tijd in de toekomst Bitcoin te verhandelen tegen een vooraf vastgestelde prijs die tussen beide partijen wordt afgesproken en vastgelegd.
  • De termijncontracten worden dus 100 procent afgedekt door Bitcoin. Elke belegger heeft de mogelijkheid om de contracten uit te oefenen en de onderliggende Bitcoins geleverd te krijgen.
    • Dit contract wordt genoteerd onder de ticker BTCE en wordt verhandeld in euro’s.

ETN-futures

Eurex ontwikkelde het product in samenwerking met de crypto-investeringsfirma ETC Group. Technisch gezien gaat het om Bitcoin ETN-futures.

  • ETN’s (of: Exchange Traded Notes) zijn in 2006 ontwikkeld door de bank Barclays.
  • Het zijn schuldpapieren die de prestaties van een financieel activum of een financiële index volgen.
  • ETN’s betalen een forfaitair bedrag wanneer ze vervallen, en beleggers verdienen geld als het onderliggende activum in waarde is gestegen.
  • Het doel van deze producten is om het beleggen in moeilijk toegankelijke producten te vergemakkelijken voor particuliere beleggers.

Digitale activa in de lift

Randolf Roth, een lid van de Raad van Bestuur van Eurex voert in het persbericht aan dat de institutionele vraag naar digitale activa-gerelateerde producten in de lift zit: “Gezien de groeiende institutionele vraag naar veilige blootstelling aan Bitcoin, zijn we verheugd om te beginnen met de notering van deze Bitcoin ETN-futures op onze gereguleerde handels- en clearinginfrastructuur bij Eurex.”

Volgens Roth zal dit een groot aantal beleggers “in staat stellen om Bitcoin te verhandelen en af te dekken, waarbij deze nieuwe future op dezelfde manier wordt behandeld als elk ander derivatencontract (…)”.

(am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20